Jump to content

Recommended Posts

Posted
Kolego każdy grudziącki idzie ciężko, tak jak pisałem cza szukać w zachodnich. Przeglądałem z linku kilka zachodznich. Myślę, że dobrze byłoby dogadać się żeby zrobić próbę pługa niekoniecznie Twoim ciągnikiem.
Posted

No właśnie. Każdy UG idzie ciężko. Tyle że na mały areał nie ma się czym przejmować. 

Ceny części nie są straszne. W każdym regionie kupisz rzemiosło mi oryginał. Przeglądnij sobie choć by allegro i uwzględnij tolerancję w cenie +-10%. 

czwórki nawet do podorywki nie polecam UG. Jeśli lemiesze są choć trochę wyrąbane pług nie ma najmniejszej szansy podorać na głębokość do 10cm w suchej ziemi jaka trafia się po żniwach  poza tym i tak pług za duży na 65 koni.

http://olx.pl/rolnictwo/maszyny-rolnicze/zloty-potok_78043/q-p%C5%82ug-ug/?search%5Bdist%5D=50

http://olx.pl/rolnictwo/maszyny-rolnicze/zloty-potok_78043/q-p%C5%82ug-3/?search%5Bfilter_float_price%3Ato%5D=1500&search%5Bdist%5D=50

http://olx.pl/rolnictwo/maszyny-rolnicze/zloty-potok_78043/q-p%C5%82ug-unia/?search%5Bdist%5D=50

Posted

w suchym to nawet agregatem nie dasz rady, jak podorywkę robi się kilka dni po kombajnie to nie jest strasznie

za zachodni w dobrym stanie musiłby wyłożyć z 2-2.5 tys

są tacy co i do 360 przypinają dużą 4 i twierdzą że orzą na zimę

UG ciężko idzie, dlatego polecam wymianę odkładni na śrubę czy półśrubę

Posted

Wiem a czwórka już w ogóle ma biedę się wbić. U nas są ciężkie ziemie do orania i żadem pług na odkładniach wzorowanych na UG czteroskibowy nie będzie orał płycej niż 15 cm. A to na podorywkę głęboko.

Odkładnie w UG to mało. Lemiesze są pod zbyt dużym kątem, za blisko pionu. Ogólnie cala geometria skopana. Tyle że na 5 hektarów to bym nie wybrzydzał specjalnie.

Mam staltecha na tych odkładniach i mtz-ta z turbiną.  Jak jest sucho to i on tym złomem ma ciężko dla tego od razu mówię że 65 koni do czegokolwiek czteroskibowcem UG jest za mało chyba ze koło domu piochy.

Zdecydowanie lepiej było by szukać pługa 3x40.

Posted

To logiczne. Odkładni nie wymieniaj jeśli nie będą zużyte szkoda pieniędzy. Półśrubowa jest droższa a żeby z uni zrobić porządny pług to za mało. Do bani kąt lemieszy choćby tego nie przeskoczysz a przeróbka mija się z celem do tego szerokość pracy 30 cm też mała. Jeśli trzeba wymienić to daj nowe lemiesze i będziesz widział jak pójdzie są ziemie na których idzie całkiem znośnie.

Posted

o, i nie daleko mnie..... jeśli zdecydujesz się na taką obrotówkę to niech sprzedający ci to zademonstruje i przeanalizuj ustawienia.

Kiedyś dostałem taki za 100 euro symbolicznie tylko czegoś brakowało, nie chciał iść równo za ciągnikiem. Sprzedałem za tysiaka. Dlatego jak wcześniej pisałem każ sobie go zademonstrować z ustawieniami. Problem też może sprawiać obrót mechaniczny. Dlatego bez próby nie idź w to.

Pasowała by ci trójka bo to małe korpusy

Posted

Z pierwszego linku pług olej. Ta maluch do orki średniej max. Drugi to "Orlik".  Jeśli prosty a taki potrzebujesz to bierz. Skrzydła wyglądają na dobre a ścinaczami, piersiami i lemieszami bym się nie martwił. Są tanie do tego to elementy które normalnie się wymienia w miarę zużycia. 

Posted

Dokładnie. Każ zapiąć do ciągnika, zobacz czy korpusy i charakterystyczne miejsca są w jednej linii, czy blacha do której są przykręcone lemiesze nie jest pokrzywiona i czy same lemiesze są pod takim samym kątem.

Posted
kolego te fortszaje są dobre, wyższe korpusy i większy rozstaw między nimi to pozytywy. Wydaje mi się że dużo chcą. Osobiście ug nie polecam. Wybór należy do ciebie. Natomiast zawsze pytaj o demonstrację, jeśli niema takiej możliwości to podziękuj. Patrz jak pług orze. Każda skiba ma być równo dołożona i najważniejsze by między przejazdami kolejnymi była minimalna różnica. Jeśli ktoś nie ustawi pługa do równej orki znaczy, że coś jest nie tak. Zrób pkwiedzmy 5 przejazdów po 5 m i to wystarczy
Posted
szukaj nie wytartego, a lemiesze zawsze jakieś spasujesz. Ja w mojej 4-ce odkładnice wymieniałem po jakieś 1500 ha!!! Znajdź nie zajechany to będziesz orał kilkadziesiąt lat ..... a później zmienisz na inny pług jak ci nie zbrzydnie :)