dominika.1996 Posted June 5, 2015 Report Posted June 5, 2015 witam, mam problem z rozsadą kapusty. jakiś czas temu liście zaczęły się robić żółto-przezroczyste, wygląda jakby zostały pozbawione fragmentów miękiszu. czy ktoś spotkał się z czymś takim i mógłby mi pomóc i powiedzieć co to może być? w załączniku zdjęcia Quote
Michałek Posted June 6, 2015 Report Posted June 6, 2015 Mnie to wygląda na śmietkę, ale z Twojego opisu wynika, że to jakiś szkodnik minujący. Może to być też I pokolenie bielinka. Zdjęcia są zbyt mało dokładne i ukazują dolnej części liścia aby zdiagnozować precyzyjnie problem. Pozdrawiam! Quote
Tofik Posted June 7, 2015 Report Posted June 7, 2015 E tam śmietka ja bym obstawiał raczej pchełkę kapuścianą.Pozdrawiam Quote
Michałek Posted June 7, 2015 Report Posted June 7, 2015 Pchełki raczej wykluczam. Opis jest lakoniczny i trudno coś wywnioskować, ale mimo to jednoznacznie wyklucza pchełkę kapuścianą. Jeżeli w zeszłym roku w pobliżu była plantacja rzepaku lub gorczycy a w tym roku nie ma to może być gnatarz rzepakowiec. Zdarza się też, że przenosi się na kapustę jak dojżeje rzepak. Rzadki na kapuście przede wszystkim z powodu identycznego co do środków i terminu zwalczania ze śmietką, która jest o wiele powszechniejsza. Pozdrawiam! Quote
dominika.1996 Posted June 12, 2015 Author Report Posted June 12, 2015 dziękuję za odpowiedzi, nie wiem dokładnie co to było, ale kapusta została spryskana środkiem owadobójczym oraz dostała witaminki i na szczęście żółtych śladów już nie ma pozdrawiam serdecznie Quote
Sklep.Mizar.com.pl Posted June 12, 2015 Report Posted June 12, 2015 Moze to być zarówno śmietka jak i pchełka,z opisu faktycznie cięzko jest to wnioskować. A tak na marginesie to jakiego środka użyłes? Pytam z czystej ciekawosci bo to może przydac się także innym Użytkownikom na forum. Quote
Tofik Posted June 13, 2015 Report Posted June 13, 2015 Na larwy śmietki najlepiej podlać jest Bi58 co by roślina wciągnęła korzeniami a na całą resztę latającą, żerującą na liściach można stosować np.Dursban 480, Nurelle D 550 lub Fastac 100. Napisałem z własnego doświadczenia a tak w ogóle to jest masa różnych środków owadobójczych Pozdrawiam Quote
Recommended Posts