Jump to content

Recommended Posts

Posted

witam, mam problem z rozsadą kapusty. jakiś czas temu liście zaczęły się robić żółto-przezroczyste, wygląda jakby zostały pozbawione fragmentów miękiszu. czy ktoś spotkał się z czymś takim i mógłby mi pomóc i powiedzieć co to może być? w załączniku zdjęcia

post-5468-0-09522200-1433495830_thumb.jpg

post-5468-0-11269100-1433495831_thumb.jpg

post-5468-0-47976400-1433495832_thumb.jpg

post-5468-0-72746000-1433495833_thumb.jpg

Posted

Mnie to wygląda na śmietkę, ale z Twojego opisu wynika, że to jakiś szkodnik minujący. Może to być też I pokolenie bielinka. Zdjęcia są zbyt mało dokładne i ukazują dolnej części liścia aby zdiagnozować precyzyjnie problem. Pozdrawiam!

Posted

Pchełki raczej wykluczam. Opis jest lakoniczny i trudno coś wywnioskować, ale mimo to jednoznacznie wyklucza pchełkę kapuścianą. Jeżeli w zeszłym roku w pobliżu była plantacja rzepaku lub gorczycy a w tym roku nie ma to może być gnatarz rzepakowiec. Zdarza się też, że przenosi się na kapustę jak dojżeje rzepak. Rzadki na kapuście przede wszystkim z powodu identycznego co do środków i terminu zwalczania ze śmietką, która jest o wiele powszechniejsza. Pozdrawiam!

Posted

Na larwy śmietki najlepiej podlać jest Bi58 co by roślina wciągnęła korzeniami a na całą resztę latającą, żerującą na liściach można stosować np.Dursban 480, Nurelle D 550 lub Fastac 100.

Napisałem z własnego doświadczenia a tak w ogóle to jest masa różnych środków owadobójczych :)

Pozdrawiam