edek Posted June 5, 2015 Posted June 5, 2015 Od kilku lat mam problem.... jakiś szkodnik mi gryzie w kłosach zbóż. Obecnie jest w pszenicy jarej. Co robić, kiedy pryskać aby chociaż częściowo zapobiegać. Czy ktoś miał lub ma podobny problem ??? Pozdrawiam Wszystkich forumowiczów Quote
rafaello3 Posted June 5, 2015 Posted June 5, 2015 Bez zdjęć jest ciężko coś wydedukować .Może to jest mszyca ? Quote
Vademecum Posted June 5, 2015 Posted June 5, 2015 nie mszyca..... Miałem coś takiego, rzeczywiście wyżarte kłosy. Nie pamiętam co to było, ale powiedziano mi, że próg nie przekroczony i nic nie robiłem. Najmocniejezym środkiem jest Bi 58 ale przed zastosowaniem pasuje zidentyfikować patogen i ustalić dawkę... Quote
Michałek Posted June 6, 2015 Posted June 6, 2015 Z Twojego opisu niewiele wynika. Jeżeli kłosy są niewykształcone, nie zupełnie wykłoszone, a dokłosie krótkie to może być niezmiarka paskowana. Przyczyną masowego występowania jest zbyt wczesny siew. Jesienią trzeba pryskać zoocydem systemowym, ale bardzo ważny termin który nie jest każdego roku taki sam. Trzeba obserwować nalot na plantację. Dość łatwo można zauważyć muchy koloru pomarańczowego z ciemnoszarymi paskami. Najczęściej nalot jest w ostatnich dniach września w mojej okolicy. W Twojej może być inny.Może to też być pryszczarek pszeniczny. Objawy to zamieranie samych ziarniaków. Z sygnalizacją zabiegu trudno trafić jeżeli tej muszki nie rozpoznasz w polu. Zazwyczaj nalot jest tuż przed kwitnieniem. Muchę dość łatwo rozpoznać. Jest podobna do komara lecz ma kolor pomarańczowy i długie nogi jak komarnica. W niektóre lata bywa, że kolor ma nieco bardziej czerwony. Opryskaj na samym początku kwitnienia jakimś pyretroidem. Zwróć uwagę czy nasilenie występowania zmniejsza się w kierunku środka pola. Jeżeli nie to unikaj następstwa pszenicy po jęczmieniu i odwrotnie. Czas na skuteczny zabieg to mniej niż tydzień.Pozdrawiam! Quote
simson54 Posted June 7, 2015 Posted June 7, 2015 ja widziałem takie coś to jest ślina albo taka biała piana na zbożu a w niej taki zielony robal siedzi to sie rozwija a później zboże żre straty są nawet do 40 % tak mi mówiła pani która sprzedawała oprysk że to jakaś skrzepionka jest czy coś takiego jak czytałem na internecie kiedyś ten robal w tej białej ślinie to jakaś odmiana stonki czy coś takiego dawniej tego dziadostwa nei było pierwszy raz takie coś widze Quote
Vademecum Posted June 7, 2015 Posted June 7, 2015 skrzypionka, na liściach wzdłuż białe okienka, a wygląda jak mały czarny ślimak. Można spotkać na przedewszystkim na pszenicy.Prawda jest taka, żeby skutecznie z tym walczyć trzeba to wypatrzeć jak jest inwazja w początkowej fazie.... Quote
henryk Posted June 7, 2015 Posted June 7, 2015 Vademecum ma rację ,ja to w ubiegłym roku miałem na liściach owsa a w tym roku nawet nie zwracałem uwagi-muszę podejrzeć-pozdrawiam Quote
Recommended Posts