diego Posted June 6, 2015 Report Posted June 6, 2015 Witam. Za rok kończę szkołę i chciałbym rozwinąć gospodarstwo w obecnej chwili posiadam 2 hektary(łąki + pola orne )kupiłem ciągnik posiadam stajnie 6x6 metra i stodołę 12x6 którą można przerobić na oborę ze zwierząt mam jałówkę i 3 miesięcznego byczka oraz klacz. Moje pytanie do was brzmi tak w jakim kierunku powinienem rozwijać gospodarstwo hodowla czy może uprawa uprawa. Myślałem o hodowli opasów. Za pomoc z góry dziękuje. Quote
Sklep.Mizar.com.pl Posted June 12, 2015 Report Posted June 12, 2015 Może bardziej uprawa? 2ha to stosunkowo nie dużo,ale przecież nie musisz mieć od razu poteżnej przestrzeni aby zacząć. Na poczatek napisz jakie ph gleby posiadasz i sparwdzimy która uprawa będzie najbardziej opłacalna. Quote
VoYtek8 Posted June 12, 2015 Report Posted June 12, 2015 Jeśli posiadasz areał 2ha to wchodzenie w produkcję zwierzęcą będzie trudne, chyba że masz mozliwość dokupienia lub wydzierżawienia większej powierzchni. Jeśli masz ziemię dobrej klasy i utrzymaną w przyzwoitej kulturze to pomyśl o produkcji roślinnej, a konkretniej uprawie warzyw. Trzeba się przy tym narobić i poświęcić sporo czasu, ale pieniądz jakiś zobaczysz. Pozdrawiam Quote
Recommended Posts