Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam serdecznie,

Mam Ursusa C-360 po dziadku, używam go bardzo sporadycznie. Podczas koszenia trawy zniszczyłem wałek przekaźnika mocy. Jestem całkowicie atechniczny i proszę o doradzenie jaki nowy wałek kupić (jakie parametry by podpasował do Ursusa) oraz gdzie w okolicy Katowic dostanę takowy, ewentualnie sklep internetowy. Ciągnika używam bardzo rzadko więc wałek nie musi być najwyższej jakości.

Załączam zdjęcia zepsutej części :/

Wałki dostępne na allegro:

http://allegro.pl/listing/listing.php?order=qd&string=wa%C5%82ek%20przeka%C5%BAnika%20mocy&bmatch=seng-ps-mp-p-sm-isqm-1-mt-0519

Dziękuję za pomoc! 

post-5477-0-74057100-1433754265_thumb.jpg

post-5477-0-16318600-1433754330_thumb.jpg

post-5477-0-78656200-1433754377_thumb.jpg

Posted

kolego, to jest wałek krótki 450 NM znaczy niutometrów. Jest to wytrzymałość wałka jeden z istotnych parametrów następny to długość, mierzysz ją po wsunięciu na max, kolejny parametr to mocowanie na przyciski którego dziś morzesz nie znajść bo jest tzw. euro złącze ze sprzęgłem i to pasuje .

Natomiast co istotne to ten Twój wałek jest do naprawienia bo zepsuty w nim jest tylko krzyżak , zaledwie 30 min. pracy. Koszt do 50 zł. tak przypuszczam. Słabo widać na,zdjęciu część od ciągnika, ale przypuszczam, że nie jest uszkodzona.

Posted
Sprawdzałem z linku i tam nie ma podanej mocy w NM tylko frez albo rura Ty potrzebujesz frez i on powinienł mieć 450, natomiast rura ma 250 NM i mniej bo też takie są. Możesz kupić sam krzyżak i dać komuś przełożć bo przypuszczam, że uszkodzisz go przy montażu
Posted

Dziękuję Koledzy za informacje! Miło słyszeć że wałek jest do naprawienia, tylko czy aby na pewno? Dołączam jeszcze jedno zdjęcie gdzie widać urwaną część, te jakby widełki- są one pokrzywione i rozchylone. Co w takim wypadku robić, co kupić? Wałek zniszczyłem kosząc trawę która się wplątała w wałek, nie zauważyłem tego i podczas cofanie ciągnikiem pękła...

post-5477-0-03683800-1433771256_thumb.jpg

Posted

Widełki rozgięte więc niestety nie bedzie tak tanio. Też można naprawić ale wymiana całego mocowania od strony traktora plus krzyżak. Chyba taniej będzie jednak kupić nowy, taki jak koledzy pisali z tą wytrzymałością

Posted

Jaaaakie łożyska ???? 

igiełkowe, bo przecież w tulejach nie chodzi

nie wiem jak wy zakładacie te wałki, przecież tą stroną idzie od maszyny !!!

jeśli widlak nie jest strsznie krzywy to w ogień i prostuj, może się uda, bo i tak niewiele tracisz

Posted

Strona z wieloklinem wewnętrznym ma być akurat od strony ciągnika. To mocny wałek za półtora stówy go nie kupisz. Do rotacyjnej 1,65 wałek 400 Nm a to już 300 zeta. Widełki do niego to około 80 zeta a krzyżak około 25-30 mniej więcej.

Posted

My może damy radę to naprawić ale kolega sam napisał że taka robota mu nie leży:) Jak się ma namęczyć i jeszcze się załamać jak mu pęknie to lepiej niech kupi nowy. No chyba że jakiegoś kolegę co mu to zrobi:)

Posted

Ok, dzięki za podpowiedzi :) Popytam znajomych fachmanów czy się podejmą naprawy, ale awaryjnie zapytam który WOM z allegro (bądź innego źródła) polecacie.

Takie znalazłem na allegro, mają powyżej 450 NM (nie wiem czy jeszcze jakieś parametry są istotne np. konkretna długość?):

http://allegro.pl/walek-przekaznika-mocy-wom-75cm-95cm-frez-polski-i5000542171.html

http://allegro.pl/walek-przekaznika-mocy-75cm-frezowany-hurtownia-i5145365672.html

http://allegro.pl/walek-przekaznika-mocy-polski-frez-70-cm-mocny-i5157179293.html

Któryś z nich jest wart uwagi? Jak już pisałem- rzadko z ciągnika korzystam i moje umiejętności są mocno podstawowe, także dobrze by było aby wałek za szybko nie skończył jak poprzedni ;)

Posted

naprawa takiego wałka to 15 min. niedawno taki robiłem. mam jeszcze jeden do zrobienie tylko muszę krzyżak kupić. wszystkie części można kupić. najlepiej wziąć ze sobą stary wałek do sklepu i wtedy szukać części. pozdrawiam

Posted

kolego, ja jestem z zachodniej małopolski i jako takiego warsztatu nie znam raczej z powodu, że nie korzystam z pomocy mechaników bo sam wykonuje takie naprawy i nie mam z tym problemów. Obróbkę wstępną zlecam zakładom które tym się zajmują np. szlif czy wprasowanie. Mam namiar na ludzi którzy pracowali w PGR-ach jako mechanicy. Ludzi którzy mają urządzenia do sprawdzania pomp wtrysków. którzy mają obrabiarki. Korzystam z takich usług. Kupuje części w sklepach generalnie w krakowie w byłej agromie w batowicach, albo prywatny agromat na 29-go listopada, gdzie są wszystkie części do małych ciągników przede wszystkim MF i koparki z całgo świata. Również korzystam z allegro, czy tablicy.

Nie wiem w czym masz problem pytając o warsztat naprawczy, co potrzebujesz ???

Posted

Vademecum, idąc za poradami z forum dotyczącymi naprawy WOM oraz marnej jakości wałków oferowanych w internecie chciałbym zlecić komuś wpasowanie krzyżaka oraz naprostowanie lub wymianę widełek (bo sam tego nie umiem zrobić, chociaż chętnie się nauczę). Pisząc o Małopolsce myślałem o Olkuszu, bo tam właśnie z dziadkiem po pasze jeździłem i myślałem że części do ciągnika też tam znajdę. Mieszkam w Dąbrowie Górniczej. 

Posted

Kawałek za olkuszem masz gotkowice i sklep gąska części zamienne do kombajnów maszyn i ciągników rolniczych. Potężna firma produkująca również części do maszyn. Korzystam z tej firmy bo do zachodnich maszyn mają wszystko i są znani w caej polsce.

Niestety są drożsi niż kraków, ale mam do nich 10 km. Są przy zjeździe na ojców w gotkowicach. Zadzwoń do nich czy mają widełki do wałka 450 Nm bo krzyżak napewno mają. I jak chcesz i podjedziesz do mnie to ci go zamontuję gratisowo, a sam mogę sprawdzić czy mam takie widełki, ale jeśli tak to na przystawkę nie na przycisk, a przystawek do wałka,mam z 10 szt, też mogę ci sprezentować.

Sprawdzę co mam bo na jesień wywaliłem sporo gratów na złom....

Posted

Dzięki Vademecum za zaoferowaną pomoc! Skontaktuję się ze sklepem, zobaczę co mają i co zaoferują. Jak wszystko pójdzie pomyślnie to postaram się podjechać w przyszłym tygodniu. Będziemy w kontakcie, za zaoferowaną pomoc już butelczynę mrożę ;)