tree Posted June 12, 2015 Report Posted June 12, 2015 Witam! Posiałem w tym roku łubin wąskolistny. Nic z niego nie będzie bo został zagłuszony przez perz i inne ziele. Kiedy mogę go opryskać roundup-em aby ARiMR sie nie przyczepiła? Proszę o pomoc. Gdzieś w niecie znalazłem, że do 15 lipca uprawiana roślina powinna znajdować sie na polu ale to dotyczy dywersyfikacji upraw. Mnie ona nie dotyczy, więc wolę się upewnić jaki jest termin. Quote
Vademecum Posted June 12, 2015 Report Posted June 12, 2015 Zdaje się nieudaną plantację cza zgłosić i odejmą płatności obszarowe, przynajmniej tak było w tamtym prow. Na zdrowy rozum możesz improwizować udaną uprawę i opryskać początkiem sierpnia by zaorać dwa tygodnie później choć perzu skutecznie w tym terminie nie zniszczysz, oczywiście liczyć, że nie wproszą się z kontrolą. Przed motylkowatymi cza mieć czyste pole, ziemię zasadową i nasiona zaprawione nitraginą Quote
prometeusz Posted June 12, 2015 Report Posted June 12, 2015 Ja się dowiadywałem w odr to ma stać na polu do 15 lipca, też mam łubin nie pryskany od chwastów dwuliściennych po siewie ani od perzu i sobie poradził i teraz wygląda ładnie. Grunt to dobre nasiona, ja brałem z centrali tylko, że ta cena. Pryskany raz gwarantem bo choroba go brała. Quote
tree Posted June 14, 2015 Author Report Posted June 14, 2015 Łubin jest na polu ale plon będzie marny. Dlaczego perzu skutecznie nie zniszcze w sierpniu? Czy gwarantem można pryskać także drugi raz czy trzeba urzyć innego środka? No właśnie z tego co znalazem to oprysk od grzyba - gwarant i amistar a jak trzeba prysnać jeszcze ze dwa razy to czym? Quote
Michałek Posted June 14, 2015 Report Posted June 14, 2015 Plantacja musi być warta zbioru cokolwiek to oznacza. Perz najlepiej glifosatem zwalczać jesienią. Zapiest orki zimowej zrób chemiczną. Perz może nie zniszczyć ale aby uratować plantację możesz potraktować cherbicydem Targa. Kiedyś Targa był dopuszczony do stosowania w łubinie ale została na pewien czas wycofana. Po wznowieniu łubin zniknął z rejestracji tego herbicydu. Jak Cię złapie PIORiN ... Pozdrawiam! Quote
Vademecum Posted June 15, 2015 Report Posted June 15, 2015 perz skutecznie zwalczysz intensywnie rosnący więc do końca maja, a za miesiąc to on sam już pdeschnie i nie pobierze glifosatu, dlatego go nie zwalczysz skutecznie .... Quote
Recommended Posts