Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam wszystkich.

W ramach projektu młody rolnik chcę kupić ciągnik ok 70-80 KM, na jakieś gruntów 12 ha ornych i 20 ha łąk.

Cena to ok 70-80 tys (lecz jeśli nic się nie znajdzie to niecałe 100 tys)

Ja myślałem o farmtrac 6075, co o nim myślicie?

http://olx.pl/oferta/farmtrac-6075-dt-heritage-CID757-ID96Aof.html#5f70c55f68

Kolega proponował mi zetora, lecz to już trochę większa kasa (nie mam innych środków).

Jaki ciągnik polecacie?

Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam.

Dżony.

Posted

O  ile  się  nie   mylę   to   na  młodego  rolnika  jest  100 tysi  za  tę  sumę  jak  się  dobrze  zakręcisz  kupisz   FARTMRACA    675  4WD    ciągnik   wart  swojej  ceny  ciągnik  z  silnikiem  perkinsa  skrzynia   synchronizowana   4x3  z  rewersem   silnik  75 km  cztery  cylindry  udzwig  na  belce  2400 kg   ten  który  podajesz w  linku  jest  z  okrojoną  skrzynią  i  słabszym   udzwigu  poza  tym  wydaje  mi  się  że   cena  jest  ceną   netto  a  jeżeli  brutto  to  będą   chcieli  dopłaty  za  kabinę  .

• 2 weeks later...
Posted

Dziękuję za odpowiedzi.

Zetory wszyscy mi polecają więc nie wiem co z nimi nie tak (kolega Luke16 też nie odpisał).

Kubota fajne ciągniki ale zależ mi żeby znaleźć coś do ok 80 tys, naprawę nie mogę sobie pozwolić na przekroczenie 100 tys.

Też myślałem co nieco nad Farmtracem 675 4WD. Podobno polskie ciągniki w Polsce składane.

Ktoś miał styczność z takim ciągnikiem?

Jak wygląda eksploatacja (dostępność części i cena) ?

I czy są wadliwe?

Pozdrawiam.

Posted

Nowy lub maksymalnie 5-letni.

http://www.farmer.pl/technika-rolnicza/maszyny-rolnicze/mlody-rolnik-moze-kupic-maszyne-starsza-niz-piecioletnia,55472.html

Szczerze mówiąc to słabo znam się na parametrach, dlatego szukam pomocy na forum.

Ale ten artykuł dotyczy PROW 2007-13. w Projekcie rozporządzeń dotyczących Młodego rolnika w nowym PROW nie pisze o możliwości aby maszyna rolnicza mogła być zakupiona używana. Oczywiście to są tylko projekty.

Oczywiście zakładam że masz dopiero zamiar się ubiegać o taką pomoc. Ponieważ na rozliczenie PROW jest jeszcze 2 dni (jeżeli ktoś złoży podanie to do 30 września) więc mało czasu zostało.

Posted

Już uzyskałem środki na młodego rolnika, składałem wniosek o dotację w 2014 r.

No to się zdziwiłem, doradca mi mówił że maszyna może być używana do 5 lat, a nawet starsza jeżeli rzeczoznawca ją wyceni dobrze.

Posted

Już uzyskałem środki na młodego rolnika, składałem wniosek o dotację w 2014 r.

No to się zdziwiłem, doradca mi mówił że maszyna może być używana do 5 lat, a nawet starsza jeżeli rzeczoznawca ją wyceni dobrze.

Acha jeżeli masz już dotację z 2014 roku to ok ponieważ te działanie było realizowane z PROW 2007-13 i twój doradca ma rację. Niemniej i tak się dziwię że dopiero teraz szukasz ciągnika ponieważ teraz do 30 czerwca był termin rozliczenia się z działań (przedłużyli ko do końca września parę dni temu).

• 2 weeks later...
  • 3 weeks later...
Posted

Garfieldd jeżeli brał Młodego Rolnika tego ostatniego to przecież rozliczenie z zakupu maszyn ma być w ciągu 3ch lat i tak mam nawet w instrukcji wniosku... Więc czegoś tu nie rozumie... To co napisałeś dotyczy MGR z PROWu 2007-2013 a nie MR

• 2 weeks later...