Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam :)

Na żniwa planuję kupić żmijkę lub dmuchawę. Które rozwiązanie będzie bardziej wydajne? Czytałem że dmuchawa bierze więcej prądu i powoduje większe zapylenie. Zboże wysypywał bym do zasieków w stodole,a w przyszłości także do Bina ;) Firmy: Pom Augustów, Dozamech, Sobmetal, która z tych firm jest najbardziej chwalona pod względem jakości i ceny? W ile czasu żmijka o przekroju 14 cm zdoła wyładować przyczepe 6 ton? Jaki silnik zastosować do zmijki o długości 4mb?

Posted
Kolego, masz mały areał bo jest jeszcze dmuchawa ssąco tłocząca, ale dla ciebie to kosmos. Zwykła dmuchawa też bym odradzał z dwóch powodów, uszkodzenie ziarna i rozrzót który czasem trudno przewidzieć pozytywne jest przewietrzenie. Ślimakowy przenośnik wydaje się być najbardziej precyzyjny i nie drogi choć również uszkadza ziarno. 140 mm to jest najmniesza wydajność i takie 6 ton to może zająć orientacyjnie do 4 m. niecałą godzinę. Będziesz potrzebował silnik min 3 do 3,5 kw. Mósisz wiedzieć, że na wysokość 4 m. Będziesz musiał mieć,długość przenośnika o 1,5 m większą. Ja mam taki przenośnik do paszy dozamech, Precyzyjne dane poda ci sprzedawca. Najlepszy przenośnik jest kubełkowy. Też pamiętaj, że do bina potrzebujesz dmuchawę do przewietrzania silosu. Która może posłużyć do tego i do załadunku.
Posted

posiadam  żmijkę 140 mm i 6 mdługości  i jej wydajność przy wyładunku z bina pszenicy  jest  około 18 ton na godzinę silnik jest chyba 2,2 KW .mam również dmuchawę zachodnią tornado o mocy 7,5 KW i do  załadunku  pszenicy do zbiornika bin potrzeba 50 minut by wsypać 6 t  . jeśli chcę dmuchawą wysypać na pryzmę to zakładam na koniec  rur specjalny kosz i nic sie nie rozsypuje tylko lleci precyzynie .taki kosz jest również  przy dmuchawach polskich ale przynajmniej w starszych dmuchawach to porażka

Posted

zastanawiam się nad wydajnością mojego przenośnika ślimakowego i prawdopodobnie zostało zamontowane większe koło pasowe

co spowodowało zmniejszenie obrotów ślimaka, a za tym wydajności. Mój przenośnik był robiony do transportu pomiędzy gniotownikiem a mieszalnikiem paszy, wykorzystuję go do załadunku zboża i 4 tony kręci ponad pół godziny.

Do dmuchawy żeczywiście jest taka końcówka do sypania na stertę, ale zamontować takiego grata na wysokości to poważne wyzwanie

i bez konstrukcji nie uczyma się. Dla mnie to fatalne rozwiązanie. Moją dmuchawę sprzedałem, a ta końcówka mi została zapomniana od nieużywania. Teraz też widziałem ciekawe rozwiązanie przenośnika ślimakowego działającego w pionie,