ZETEXX85 Posted June 14, 2015 Report Posted June 14, 2015 Witam Na żniwa planuję kupić żmijkę lub dmuchawę. Które rozwiązanie będzie bardziej wydajne? Czytałem że dmuchawa bierze więcej prądu i powoduje większe zapylenie. Zboże wysypywał bym do zasieków w stodole,a w przyszłości także do Bina Firmy: Pom Augustów, Dozamech, Sobmetal, która z tych firm jest najbardziej chwalona pod względem jakości i ceny? W ile czasu żmijka o przekroju 14 cm zdoła wyładować przyczepe 6 ton? Jaki silnik zastosować do zmijki o długości 4mb? Quote
ZETEXX85 Posted June 14, 2015 Author Report Posted June 14, 2015 Zapomniałem dodać że na 8 ha zbóż Quote
Vademecum Posted June 15, 2015 Report Posted June 15, 2015 Kolego, masz mały areał bo jest jeszcze dmuchawa ssąco tłocząca, ale dla ciebie to kosmos. Zwykła dmuchawa też bym odradzał z dwóch powodów, uszkodzenie ziarna i rozrzót który czasem trudno przewidzieć pozytywne jest przewietrzenie. Ślimakowy przenośnik wydaje się być najbardziej precyzyjny i nie drogi choć również uszkadza ziarno. 140 mm to jest najmniesza wydajność i takie 6 ton to może zająć orientacyjnie do 4 m. niecałą godzinę. Będziesz potrzebował silnik min 3 do 3,5 kw. Mósisz wiedzieć, że na wysokość 4 m. Będziesz musiał mieć,długość przenośnika o 1,5 m większą. Ja mam taki przenośnik do paszy dozamech, Precyzyjne dane poda ci sprzedawca. Najlepszy przenośnik jest kubełkowy. Też pamiętaj, że do bina potrzebujesz dmuchawę do przewietrzania silosu. Która może posłużyć do tego i do załadunku. Quote
grzepaku1 Posted June 15, 2015 Report Posted June 15, 2015 posiadam żmijkę 140 mm i 6 mdługości i jej wydajność przy wyładunku z bina pszenicy jest około 18 ton na godzinę silnik jest chyba 2,2 KW .mam również dmuchawę zachodnią tornado o mocy 7,5 KW i do załadunku pszenicy do zbiornika bin potrzeba 50 minut by wsypać 6 t . jeśli chcę dmuchawą wysypać na pryzmę to zakładam na koniec rur specjalny kosz i nic sie nie rozsypuje tylko lleci precyzynie .taki kosz jest również przy dmuchawach polskich ale przynajmniej w starszych dmuchawach to porażka Quote
Vademecum Posted June 16, 2015 Report Posted June 16, 2015 zastanawiam się nad wydajnością mojego przenośnika ślimakowego i prawdopodobnie zostało zamontowane większe koło pasoweco spowodowało zmniejszenie obrotów ślimaka, a za tym wydajności. Mój przenośnik był robiony do transportu pomiędzy gniotownikiem a mieszalnikiem paszy, wykorzystuję go do załadunku zboża i 4 tony kręci ponad pół godziny. Do dmuchawy żeczywiście jest taka końcówka do sypania na stertę, ale zamontować takiego grata na wysokości to poważne wyzwanie i bez konstrukcji nie uczyma się. Dla mnie to fatalne rozwiązanie. Moją dmuchawę sprzedałem, a ta końcówka mi została zapomniana od nieużywania. Teraz też widziałem ciekawe rozwiązanie przenośnika ślimakowego działającego w pionie, Quote
ZETEXX85 Posted June 16, 2015 Author Report Posted June 16, 2015 A co by mi wyszło taniej? Jeśli chodzi o dmuchawe to o ta: http://pom.com.pl/wyroby_pom/przenosniki_pneumatyczne/t378_pl.html a co do żmijki to ta: http://pom.com.pl/wyroby_pom/przenosniki_slimakowe/t206_pl.html oczywiście z koszem zasypowym Quote
Vademecum Posted June 16, 2015 Report Posted June 16, 2015 sprawdziłem oba linki i wyświetla mi się brak strony. Ale jestem za przenośnikiem ślimakowym. Łatwiej to ustawić i mniej prądu idzie i precyzja o wiele większa Quote
przemek2092 Posted June 16, 2015 Report Posted June 16, 2015 Żmijka jak najbardziej, koledzy podali zalety, lecz przy samej żmijce pod koniec ktoś musi nagarniać jeśli nie mamy żmijki z koszem zasypowym Quote
Recommended Posts