Jump to content

Recommended Posts

Posted

a ja myslę że to nie zaraza,zaraza objawia się   żółknięciem,tu widzę wyraźne przypalenie liści,moim zdaniem susza i azot jest tego przyczyną-pozdrawiam

Posted
Na zaraze nie jest za szybko. Moje już jakiś czas temu opryskaliśmy bo już zaraza się pojawiła, zresztą nie tylko na ziemnialach ale i pomidory, ogórki i tykwe pryskałam
Posted

Ta choroba to Alternarioza. Nie jest to choroba jecz zespół chorób powodowanych przez kilka patogenów działających wspólnie więc zwalczanie też jest kłopotliwe. Bardzo łatwo na tę chorobę zapadają ziemniaki uprawiane bez obornika i przy niedostatecznym nawożeniu azotowym. Sprzyja też stonka. Jeżeli te 80 kg nie było przynajmniej po części saletrzane to proponuję dać saletry bo bedą nawroty. Pozdrawiam!

Posted

obornika było sporo ale wywiozłem przed zimą, i przed sadzeniem też nawiozłem sporo nawozów ale juz nie pamiętam w jakich dawkach, jutro sprawdzę i napiszę dokładnie 

Posted

Kolego mi też to wygląda na alternariozę ,ale stonki też Tobie nie brakuje .Ja chronię ziemniaki emami i mam luz .Sporadycznie coś wyskoczy i jakieś kilka sztuk stonek ,gdzieś się uchowa.