tre_k Posted June 16, 2015 Report Posted June 16, 2015 Panowie, jak ustawić pług do orki? już wiem jak się podnosi:P wjeżdżam w pole opuszczam i jade? skąd powinienem zaczać? pług nie jest obrotowy, zeby bruzde na srodku zosawić? na polowych czy drogowych? który bieg? ta dźwignia od podnośnika przy orce powinna być naksymalnie w dół? jakbym opuszczał podnośnik? Przydała by się jakaś instrukcja obsługi:PPozdro Quote
Vademecum Posted June 16, 2015 Report Posted June 16, 2015 Kolego jak Twoja wiedza jest tak skąpa na temat orki to poproś kogoś po sąsiedzku żeby ci ustawił i wytłumaczył o co w,tym chodzi.Jak powiem ci żeby wypoziomować przed pierwszym przejazdem, a potem znowu przed drugim, trzecim i czwartym to nie połapiesz się w tym. dotyczy to orki w tzw. skład, a można w tzw. rozorywkę. Pług zanim zacznie orać musi się wyczyścić więc orka będzie marnie wyglądać.Poproś kogoś po sąsiedzku o pomoc Quote
adam1208 Posted June 16, 2015 Report Posted June 16, 2015 Przypomniało mi się jak taki młody sąsiad raz podpiął pług i " opuszczał i orał " . Jeździł, jeździł i w końcu do mnie przyszedł, poszedłem do niego na pole a on nawet kółka nie podniósł Nie mogłem ze śmiechu wytrzymać Quote
tre_k Posted June 17, 2015 Author Report Posted June 17, 2015 Nikt czasu nie ma, musze nauczyć sie sam. Czym sterowac glebokoscia orki? podnosnikiem ? Quote
Vademecum Posted June 17, 2015 Report Posted June 17, 2015 głębokość orki ustawiasz kółkiem pługa, pług zawsze opuszczasz na sam dół. Wzdłuż poziomujesz łącznikiem, a w poprzek korbką na wieszaku ciągnika. Praktycznie wszerz ustawiasz za każdym przejazdem dopuki nie ustqlisz ostatecznej głębokości. Najpierw poprubój orkę w rozoruwkę czyli na zewnątrz na brzeg pola. Najpierw musisz raz przejechać płytko odcinając zagon od granicy później przerzucasz tą samą ziemię spowrotem tylko na większą chcianą głębokość. Do środka orka jest podobna tylko zaczęcie bardziej skomplikowane. Dopiero piąty przejazd jest rzeczywisty Quote
tre_k Posted June 22, 2015 Author Report Posted June 22, 2015 Pierwsza orka zaliczona 0.5 ha zaorałem, kumpel pokazał co i jak, tyle że poleciał lemiesz, musiałem wymienić i odpiąć pług. Nie potrafie go ustawić;/ orałem następny kawałek zołogu, pług nie przerzuca skib;/ same się odwracają, poregulowałem to pierwsza skiba idzie za głęboko i obraca to dwie następne nic;/. potem szlo aż pod ramę. Ciągnik mi tak ściąga, kola skręcone w drugą stronę a ciągnik jedzie w drugą, ciągnike w zaoraną bruzdę o bokiem koła uderzam w nią;/ mam wrażenie że mam za lekki przód że nie mogę sterować;/ urwałem prawy napinacz podnośnika.... jakieś rady? Quote
tomecki696969 Posted June 22, 2015 Report Posted June 22, 2015 Może poproś kolegę żeby nauczył cie ustawiać ten pług a nie żeby ci ustawił Quote
massay1 Posted June 22, 2015 Report Posted June 22, 2015 Ciągnik przy dobrze ustawionym pługu ma utrzymywać prosty kierunek jazdy sam. Pług musisz wypoziomować żeby równo orał. Głębokość pierwszej a ostatniej odkładni regulujesz łącznikiem centralnym. Jak będzie szedł na równej głębokości wysiądź i sprawdź dno bruzdy. Szpic lemiesza powinien iść trochę głębiej niż tył czyli bruzda pochylona na prawo. Nie będzie pługa wyciągało z ziemi. To regulujesz prawym wieszakiem ciągnika. Sprawdź też czy płoza idzie po ścianie bruzdy lekko nie wrzynając się w nią. Jeśli tak musisz przekręcić pług na śrubie regulacyjnej pługa.http://moszczanica.pl/pliki/testy/plugi/plugi.htm Quote
Recommended Posts