rambo11 Posted June 20, 2015 Report Posted June 20, 2015 Witam. W tym roku skończyłem technikum chce sobie wyjechać na kilka miesięcy za granicę. Moje pytanie jest czy przysługuje mi jeszcze ubezpieczeni rodzinne, szkolne jak uczeń i czy mogę starać się o taka kartę.Jeżeli nie czy w przypadku będąc ubezpieczony w krus - ie jako domownik mogę dostać taką kartę i ile trwają te wszystkie formalności. Województwo Podkarpackie. Quote
lottomito Posted June 20, 2015 Report Posted June 20, 2015 Jeżeli jesteś ubezpieczony a piszesz że tak to możesz wyjechać. Karta ta daje prawo do leczenia za granicą takie samo jak w Polsce. Więc jeżeli możesz korzystać z usług lekarza w Polsce karta Ci się należy. Kart są dwa rodzaje: turystyczna którą załatwia się w parę w dni w NFZ oraz zarobkowa która trwa trochę dłużej bo oprócz NFZ musisz się udać jeszcze do ZUS bądź KRUS. Problemem teraz to raczej sa kolejki bo to sezon wyjazdowy i w NFZ pewnie tłok jak diabli:) Jeżeli myślisz o wyjeździe zarobkowym polecam jednak drugą kartę. W razie kontroli służb celnych pracodawców zatrudniających obcokrajowców zostaniesz w najlepszym przypadku ukarany mandatem. Druga sprawa jakby coś się stało ,odpukać, podczas pracy a masz tylko turystyczną to tak samo jesteś w ....... Quote
rambo11 Posted June 20, 2015 Author Report Posted June 20, 2015 a czy jeżeli przeidę na krus to wszystkie formalności związane z wyrobieniem kart muszę osobiście załatwiać. Quote
rambo11 Posted June 20, 2015 Author Report Posted June 20, 2015 I ile obejmuje mnie ubezpieczenie po szkole? Quote
lottomito Posted June 21, 2015 Report Posted June 21, 2015 Karty nie załatwisz inaczej tylko osobiście. Musisz się udać do odpowiedniego oddziału NFZ i tam wypełnić wniosek. Nie wiem czy jesteś jeszcze ubezpieczony czy już nie . Wykonaj telefon do oddziału NFZ i tam Ci powiedzą co i jak. Ja miałem swoją firmę i ubezpieczałem się w ZUS więc całkiem inna sytuacja jak u Ciebie. Quote
krzysiekj24 Posted August 15, 2015 Report Posted August 15, 2015 Wydaje mi się że wniosek o taką kartę można wysłać poleconym do NFZ, kiedyś wyrabiałem sobie taką kartę i była opcja wysłania pocztą, trzeba jednak najpierw wypełnić wniosek. Quote
Michałek Posted August 15, 2015 Report Posted August 15, 2015 Uczeń, student a także niepracujący małżonek ubezpieczony przez pracującego małżonka, występując o Europejską Kartę Ubezpieczenia Zdrowotnego musi do wniosku załączyć:1. Dokument potwierdzający ubezpieczenie zdrowotne osoby, która zgłosiła ją do ubezpieczenia zdrowotnego. Może to być druk zgłoszenia do ubezpieczenia zdrowotnego wraz z aktualnym potwierdzonym raportem miesięcznym RMUA wydawanym przez pracodawcę.2. Zaświadczenie z zakładu pracy,3. Legitymacja ubezpieczeniowa z aktualnym wpisem pracodawcy.W przypadku ubezpieczonych w KRUS należy dołączyć zaświadczenie z KRUS o odprowadzanych składkach na ubezpieczenie zdrowotne albo ostatni dowód wpłaty składki.W przypadku osób, które ukończyły 18 rok życia należy dodatkowo dołączyć dokument potwierdzający kontynuację nauki, np. legitymację szkolną czy studencką. Można wniosek wysłać pocztą lub faksem. Podobno także e-mailem, ale to należy sprawdzić bo z tym różnie bywa. Ja jednak proponowałbym jechać osobiście gdyż:1. Urzędnik ma zawsze rację.2. Jeżeli urzędnik nie ma racji patrz p. 1.Możesz tak pół roku przerzucać się pismami.Pozdrawiam wszystkich na Forum! Quote
HowardHerse Posted December 1, 2016 Report Posted December 1, 2016 Zawsze prowadzę jacht czarterowany. Nie każdy armator "zgadza" się na ubezpieczenie kaucji,więc jak coś, to potrącają z kaucji i mają spokój. Poza tym jakoś ciężko jest zrozumieć kruczki pisane drobnym druczkiem. Jest coś takiego jak ubezpieczenie kaucji w Panteaniusie? Quote
DuzyGrzegorz Posted December 1, 2016 Report Posted December 1, 2016 Do tej pory była możliwość ubezpieczenia kaucji. Zarówno gdy jacht czarteruje firma jak i osoba prywatna. O ile wiem nie wszystkie powody utraty kaucji są uznawane. Pozdrawiam Forumowiczów! Quote
Recommended Posts