Jump to content

Recommended Posts

Posted
Witam. W tym roku skończyłem technikum chce sobie wyjechać na kilka miesięcy za granicę. Moje pytanie jest czy przysługuje mi jeszcze ubezpieczeni rodzinne, szkolne jak uczeń i czy mogę starać się o taka kartę.Jeżeli nie czy w przypadku będąc ubezpieczony w krus - ie jako domownik mogę dostać taką kartę i ile trwają te wszystkie formalności. Województwo Podkarpackie.
Posted

Jeżeli jesteś ubezpieczony a piszesz że tak to możesz wyjechać. Karta ta daje prawo do leczenia za granicą takie samo jak w Polsce. Więc jeżeli możesz korzystać z usług lekarza w Polsce karta Ci się należy. 

Kart są dwa rodzaje: turystyczna którą załatwia się w parę w dni w NFZ oraz zarobkowa która trwa trochę dłużej bo oprócz NFZ musisz się udać jeszcze do ZUS bądź KRUS. Problemem teraz to raczej sa kolejki bo to sezon wyjazdowy i w NFZ pewnie tłok jak diabli:)

Jeżeli myślisz o wyjeździe zarobkowym polecam jednak drugą kartę. W razie kontroli służb celnych pracodawców zatrudniających obcokrajowców zostaniesz w najlepszym przypadku ukarany mandatem. 

Druga sprawa jakby coś się stało ,odpukać, podczas pracy a masz tylko turystyczną to tak samo jesteś w .......:)

Posted

Karty nie załatwisz inaczej tylko osobiście. Musisz się udać do odpowiedniego oddziału NFZ i tam wypełnić wniosek.

Nie wiem  czy jesteś jeszcze ubezpieczony czy już nie . Wykonaj telefon do oddziału NFZ i tam Ci powiedzą co i jak. Ja miałem swoją firmę i ubezpieczałem się w ZUS więc całkiem inna sytuacja jak u Ciebie. 

• 1 month later...
Posted

Uczeń, student a także niepracujący małżonek ubezpieczony przez pracującego małżonka, występując o Europejską Kartę Ubezpieczenia Zdrowotnego musi do wniosku załączyć:

1. Dokument potwierdzający ubezpieczenie zdrowotne osoby, która zgłosiła ją do ubezpieczenia zdrowotnego. Może to być druk zgłoszenia do ubezpieczenia zdrowotnego wraz z aktualnym potwierdzonym raportem miesięcznym RMUA wydawanym przez pracodawcę.

2. Zaświadczenie z zakładu pracy,

3. Legitymacja ubezpieczeniowa z aktualnym wpisem pracodawcy.

W przypadku ubezpieczonych w KRUS należy dołączyć zaświadczenie z KRUS o odprowadzanych składkach na ubezpieczenie zdrowotne albo ostatni dowód wpłaty składki.

W przypadku osób, które ukończyły 18 rok życia należy dodatkowo dołączyć dokument potwierdzający kontynuację nauki, np. legitymację szkolną czy studencką.

Można wniosek wysłać pocztą lub faksem. Podobno także e-mailem, ale to należy sprawdzić bo z tym różnie bywa. Ja jednak proponowałbym jechać osobiście gdyż:

1. Urzędnik ma zawsze rację.

2. Jeżeli urzędnik nie ma racji patrz p. 1.

Możesz tak pół roku przerzucać się pismami.

Pozdrawiam wszystkich na Forum!

• 1 year later...
Posted

Zawsze prowadzę jacht czarterowany. Nie każdy armator "zgadza" się na ubezpieczenie kaucji,więc jak coś, to potrącają z kaucji i mają spokój. Poza tym jakoś ciężko jest zrozumieć kruczki pisane drobnym druczkiem.

Jest coś takiego jak ubezpieczenie kaucji w Panteaniusie?