Halifaxx Posted June 21, 2015 Report Posted June 21, 2015 Od czasu do czasu jakiś akumulator ciągnika czy kombajnu wymaga podładowania. Do tej pory radziłem sobie tak, że odpalałem na klemy. Czy zwykły prostownik samochodowy będzie nadawał się do ładowania akumulatorów o pojemności 100 ah i więcej? Quote
Vademecum Posted June 21, 2015 Report Posted June 21, 2015 co to znaczy na,klemy ??? 100 Ah to jeszcze nie jest dużo. Jak kupisz prostownik dedykowany do małych akumulatorów to odrazu spalisię bezpiecznik . Ja mam prostownik z 35 lat malutki bester był zdaje się do 65 Ah ale ominąem bezpiecznik i do dziś działa ładuje akumulatory nawet 2x140Ah co się sumuje i daje 280 Ah. Możesz zaryzykować kupić mały prostownik i zmostkować bezpiecznik ten 12 v powinien być drugi 230V on wytrzymuje.Nie,wiadomo tylko z jakich materiałów wykonany, ale jest to kilkadziesiąt złotych więc warto zaryzykować prostownik bo akumulatorowi nic nie będzie Quote
massay1 Posted June 21, 2015 Report Posted June 21, 2015 To raczej męczenie a nie ładowanie. Akumulator 100 Ah powinno się ładować prądem 10% jego pojemności czyli 10 A. Dobrze żeby prostownik nie chodził na 100% swoich możliwości więc szukaj takiego z najmniej 20 procentowym zapasem. Producenci naciągaja parametry a samo urządzenie lepiej jeśli nie chodzi na 100%. Przy dzisiejszym wykonaniu większa szansa że nie spłonie. Quote
Tuzon Posted June 22, 2015 Report Posted June 22, 2015 A ile możesz przeznaczyć na zakup prostownika?Kup sobie jakiegoś dobrego Telwin-a np Alpine 18. Masz go obecnie w cenie 360 zł brutto chociażby na motointegrator.plNaładuje Ci zarówno 12 jak i 24woltowe akumulatory o różnej pojemności. Jest to jeden z czołowych producentów sprzętu elektronicznego do mechaniki samochodowej, spotkałem się już z wieloma pozytywnymi opiniami na temat tej marki. Quote
massay1 Posted June 22, 2015 Report Posted June 22, 2015 Telwin czołowy to raczej nie jest. Sprzęt raczej w segmencie "przeciętny" niby włoski a kupę chińskich odpowiedników ma. Ale za te pieniądze nic innego prócz chińczyka nie kupi. Słabszym prostownikiem niby naładujesz ale trwa to wieki i nie do tego stopnia co powinno być. Zmierz napięcie ładowania na obciążonym takim prostowniku. Założę się że ledwo przekroczy 12 V. Quote
Recommended Posts