wiki9969 Posted June 22, 2015 Posted June 22, 2015 Witam. Chciałabym rozwinąć swoje gospodarstwo (zainwestować w ziemię i maszyny rolnicze). Problem polega na tym, że w ubiegłym roku wzięłam kredyt na zakup ziemi (która została zapisana na braci), a w kwietniu tego roku straciłam status młodego rolnika. Dlatego chciałam się zapytać czy mam szansę na jakieś dotacje, które mogłabym przeznaczyć na rozwój gospodarstwa? Mam nadzieję, że ktoś mi pomoże. Quote
rafaello3 Posted June 22, 2015 Posted June 22, 2015 Ja tu czegoś nie pojmuję .Skoro kredyt jest na Ciebie ,a ziemia została zapisana na braci to dla mnie to jest paranoja .Z mojej strony droga koleżanko mogę powiedzieć jedynie tyle ,żebyś tą sprawę wyjaśniła ,bo możesz mieć ogromne problemy .Co do kupowania innej ziemi i inwestowania w gospodarkę , na moje mija się to z celem .Dlaczego otóż opłacalności nie ma ,ziemia kosztuje kolosalne pieniądze ,a do tego maszyny też nie mało i ostatnimi czasy pogoda płata ogromnego psikusa .Trzeba wiele się napracować i co zostaje z tego ?.Ja po rodzicach będę miał gospodarkę zapisaną na dniach i też borykam się z problemem ,co robić żeby to wszystko ogarnąć i wystarczyło na zapłaty i chlebek .Mam już hektary maszyny i do tego sporą wiedzę ,oraz pełno zwierzaków .Pozdrawiam serdecznie wszystkich sympatyków naszej ziemi Quote
wiki9969 Posted June 22, 2015 Author Posted June 22, 2015 A dlaczego mam wyjaśniać? Rodzice przepisali na mnie gospodarstwo, a że mam jeszcze młodsze rodzeństwo, to muszę coś im przekazać. W ubiegłym roku nabyłam grunty rolne wraz z zabudowaniami, które postanowiłam przepisać na braci by nie byli pokrzywdzeni. Quote
Vademecum Posted June 22, 2015 Posted June 22, 2015 powinniście zjednoczyć siły, a porady na temat dotacji szukaj u doradcy bo to jest ciężki temat, masa zależności, trudno jest tu pisać książkę. Każdy przypadek trzeba rozważać indywidualnie... Quote
Recommended Posts