Jump to content

Recommended Posts

Posted

Słuchajcie, zastanawiam się nad kupnem przyczepy do ciągnika i nie wiem co wybrać. Posiadam 2,5 ha pola z zasianą pszenicą i głównie będę jej używał (przyczepy) do zwozu/transportu zboża. Nasuwa się pytanie. Czy lepiej kupić przyczepę o pojemności 2,5 - 3 t. czy może jednak coś "większego" i o nic się nie martwić. Poza tym zawsze mógłbym pomóc sąsiadowi przy żniwach.
Aha i jeszcze jedno pytanie. Lepiej "pozbierać" na coś nowszego czy może jednak skorzystać ze starszych modeli?

Posted

Z 2,5 ha zbierzesz więcej niż jedną przyczepę 3 tonową. Masz gdzie wysypywać na bieżąco tak by zdążyć pod kombajn na następny zbiornik? Jeśli tak to wystarczy ci spokojnie stara poczciwa 3,5 tonówka czy d-47.

Posted

A no co ty. Jak proste pola, w żniwa zazwyczaj twardo i sucho to przewiezie te trzy czy cztery tony bez problemu. Jednoosiowa do 30-ki to dwutonówka max może trzy. Czyli przyczepka a nie przyczepa. Mija się z celem. 

Posted

no ja tylko chciałbym aby założyciel wątku wypowiedział się czym dysponuje i jaki teren, mokro sucho równo górzyście ?

z drugiej strony na taki areał to niewarto cudować. A i tak jestem za zachodnią używką nawet do poprawek skrzyni....

Stare czeszki są fajne ale min c 360

Posted
e, to spoko c 385, teraz Twój budżet ? jak masz ponad dychę to zachodnia jednoosiowa, a jeśli mniej to znajdziesz czeszkę 5 czy 6 fon. D 47 też są bardzodobre, ale drogie. Chcesz wywrotkę czy sztywną ?
Posted
Ta d 47 z tego linku to gruz.... Nigdy nie patrz na maszynę po remoncie, tylko ma być w orygnale nawet do malnięcia, a tak to wciskają zamalowane dziury, jak wzmacniana to znaczy, że coś ją bolało, ja widzę w niej próchno.... i jescze ponad 10 tyś. Pogło gościa...
Posted
Na tandemie są jescze 6-stki polskie jak rozrzutniki do gnoju, na tym samym tandemie. jest ich mało ale jak nie rozjechany wózek to są warte 8 tyś bo po tyle chodzą. Nie wiem jak się nazywają napewno jedna jest na olx
Posted
coś takiego, tylko, że prawdopodobnie ta ma opony 10-tki trochę słabe i felgi zdaje się skręcane. Do 6ton może wytrzymają. Cza wiedzieć, że dobre koła z felgą 11 coś cala do niej to ponad 5,stów, akurat kupowałem parkę do mojej bo mi szczeliła na kamieniu i złamało felgę, tyle, że ja ładowałem po 10 ton...