bamber21 Posted March 3, 2009 Report Posted March 3, 2009 hej wiecie moze skont sie biorom brodawki na jałówkach bardzo mocne idzie to jakos wyleczyc Quote
admin Posted March 4, 2009 Report Posted March 4, 2009 A gdzie pojawiają się te brodawki? Na całej krowie czy na wymieniu?? Quote
farmer Posted March 4, 2009 Report Posted March 4, 2009 Nie jestem ekspertem w tej dziedzinie i po pierwsze doradzę konsultację z weterynarzem lub zootechnikiem. Przyczyn brodawek może być wiele, najgorzej chyba jak jest to wirus (brodawczyca wirusowa) lub zmiany rakowe. Wtedy rozwiązaniem są szczepienia lub inne lekarstwa. Zdarza się też, że jałówki mają skłonności do brodawek wtedy mogą pomóc domowe sposoby jak np. zasuszające maści. Słyszałem też ,że pomaga zaciśnięcie na brodawce żyłki i po 36 godzinach zerwanie jej (wtedy usuwa się brodawkę), ale sam tego nie próbowałem. Quote
admin Posted March 4, 2009 Report Posted March 4, 2009 Ja na brodawki stosowałem GLUKONIAN MIEDZI 10% i pomogło. Może warto spróbować? Quote
bamber21 Posted March 4, 2009 Author Report Posted March 4, 2009 no u młodych jałówek na wymieniu u jednej to takie moce ze nawet jej nie puszczem a miała byc krowo ale mam takie mocne na samy szczykach dwa raz wiekszy niesz szczyk pytałem sie weteyrenarza i powiedzał ze to brakuje witamin ale witaniny majo bo dostawajo ruzne (lizawki itp) to nie wiem co to moze byc a co to jest ta GLUKONIAN MIEDZI 10% bo nie słyszałem o tym i gdzie to idzie kupic;P Quote
admin Posted March 5, 2009 Report Posted March 5, 2009 Glukonian to płyn w takich małych buteleczkach, ja kupiłem go w sklepie ze środkami dla bydła to chyba jest bez recepty Quote
bamber21 Posted March 7, 2009 Author Report Posted March 7, 2009 a to sie daje jako zaszczyk czy do wypicia a ile kosztuje takie cos i na ile sztuk to jest??? jak wiesz Quote
admin Posted March 7, 2009 Report Posted March 7, 2009 Nie to jest taki płyn do smarowania ale już dokładnie nie pamiętam ile płaciłem, napewno nie dużo do 20 zł Quote
Recommended Posts