spawer94 Posted June 27, 2015 Report Posted June 27, 2015 ! kwietnia uwolniono kwoty mleczne czy jak rozpoczne teraz produkcje mleka z 10 krów czy bedzie to opłacalne Quote
mora Posted July 6, 2015 Report Posted July 6, 2015 Kwestia kosztów tej produkcji w Twoim przypadku. Opłacalność to indywidualne obliczenia w konkretnym gospodarstwie i oczywiście cena jaką odbiorca Ci zaoferuje. Quote
Sklep.Mizar.com.pl Posted July 23, 2015 Report Posted July 23, 2015 Ciężko stwierdzić,ale myślę że to będzie opłacalne,bazujeszsz tylko na tych 10 krowach pod względem hodowli? Podaj jak najwięcej szczegółów i być moze wtedy doradzimy,pomożemy. Quote
spawer94 Posted August 10, 2015 Author Report Posted August 10, 2015 Szczególnie zainteresowała mnie rasa krów polska czerwona, może nie dają dużo mleka ale są do nich dopłaty. część mleka bym oddawał a z częsci robił wyroby nabiałowe. Noi największy problem mam narazie 2 krowy rasy polska czerwona Quote
KuBa99 Posted August 27, 2015 Report Posted August 27, 2015 No tak za takie rasy ginące dostaje się dopłaty ,ale jak na bazie królików rasy popielńiański biały dostaje się dopłaty chyba w granicach 100 zł od matki zarodowej tylko ciekawe jakie warunki trzeba spełnić by dostać dopłaty do takich ras bydła .A jaką masz odmianę ? Quote
spawer94 Posted September 9, 2015 Author Report Posted September 9, 2015 krowy to polska czerwona 2 sztuki i 1 konia i jedną klacz ale nie pamiętam rasy. ale konie mnie nie interesują chodzi mi o dopłaty do bydła bo niewiem czy do koni są Quote
lottomito Posted September 10, 2015 Report Posted September 10, 2015 Zgłebiałem kiedyś temat ale pod kątem owiec i ich ginących ras. Wygląda to tak że żeby dostać dopłatę do tych ginących ras to po pierwsze zwierzę musi mieć udokumentowane pochodzenie. Po drugie trzeba utrzymywać czystość rasy. Wysokość dotacji jest zmienna i zależy od ilości zwierząt zgłoszonych do dopłat w danym roku. Jeżeli w tym roku jest zgłoszone 500 krów to wysokość dotacji na przykład 500 PLN za matkę a w następnym bedzie zgłoszone 1000 sztuk to dopłata może wynieść już tylko 250PLN za sztukę. Oczywiście kwoty ogólna, przeznaczona na wspieranie danej rasy jest co roku inna więc powyższy przykład należy traktować tylko i wyłacznie jako schemat. Quote
Vademecum Posted September 10, 2015 Report Posted September 10, 2015 kolego lottomito, dajesz przykład z kosmosu. Jak to sie ma do 1 sztuki , 5 sztuk ,10 sztuk . A ja to sie ma do owiec 1 sztuki, 10 sztuk, 100 sztuk, 500 sztuk ? Quote
lottomito Posted September 10, 2015 Report Posted September 10, 2015 Normalnie, na dofinansowanie ginących ras jest przeznaczona określona kwota w budżecie ARMiR-u. Im więcej pogłowia zgłoszonego do dopłat tym dopłata mniejsza. Mówie tu o skali kraju nie gospodarstwa. Quote
Vademecum Posted September 12, 2015 Report Posted September 12, 2015 acha, im więcej tym mniej. Tak trzeba było od razu Quote
Recommended Posts