simson54 Posted July 1, 2015 Report Posted July 1, 2015 witam sialiście kiedyś wapno po łące jest jakiś efekt ? Ewentualnie jaki nawóz na łąkę żeby podsiać trawe jest najlepszy ? Quote
Vademecum Posted July 1, 2015 Report Posted July 1, 2015 wapnuje się łąki, ale rozważniej jest zlikwidować uprawić i posiać nową trawę. Nawożenie ? NPKNa jesień PK 200-250 kg/ha soli potasowej i tyle samo superfosfatu potrujnego tyle , że nie wiem czy jest dostępny jeśli nie to 200 kg/ha polidapu. Na wiosnę 200 kg saletry amonowej i po każdym pokosie 200 kg. 3 pokosy 3 nawożenia po 200 kg/ha daje to 600 kg /ha Quote
33RoLnIk33 Posted July 2, 2015 Report Posted July 2, 2015 ja na jesień łąkę spaliłem randapem aby usunąć tzw. psinę ,a potem rozsiałem wapno tlenkowe i zaorałem. Na wiosnę posiałem mieszankę traw do której dodalem jeszczę zbożę jare i kończynę czerwoną. Osobiście jestem zadowolony ,bo trawa naprawdę jest ładna w przeciwieństwie do zeszłorocznej. Polecam rozsianie wapna bo efekty są widoczne. Pozdro Quote
Recommended Posts