omarti3 Posted July 4, 2015 Report Posted July 4, 2015 Witam!Piszę do was, koledzy z pewnym problemem, otóż przez dłuższy czas miałem jedynie 5ha pola, jak i kilka maszyn rolniczych, jednak teraz (troche późno, wiem) pomyślałem, aby zacząć rozwijać gospodarstwo, lecz nie mam pomysłu jak to zrobić, usłyszałem o dotacjach, jednak w tym temacie jestem kompletnie zielony i tu nasuwa się pytanie do was: czy istnieją jakieś dopłaty, które mogłyby pomóc mi się rozwinąć? Z góry dziękuję za wszelką pomoc. Jeżeli był już taki temat, prosiłbym o link, gdyż sam nie mogłem tego znaleźć. Pozdrawiam ! Quote
Wiarus Posted July 11, 2015 Report Posted July 11, 2015 Witam!Piszę do was, koledzy z pewnym problemem, otóż przez dłuższy czas miałem jedynie 5ha pola, jak i kilka maszyn rolniczych, jednak teraz (troche późno, wiem) pomyślałem, aby zacząć rozwijać gospodarstwo, lecz nie mam pomysłu jak to zrobić, usłyszałem o dotacjach, jednak w tym temacie jestem kompletnie zielony i tu nasuwa się pytanie do was: czy istnieją jakieś dopłaty, które mogłyby pomóc mi się rozwinąć? Z góry dziękuję za wszelką pomoc. Jeżeli był już taki temat, prosiłbym o link, gdyż sam nie mogłem tego znaleźć. Pozdrawiam ! Witam!Na wstępie informuję z rolnictwem nie mam styczności 11 lat, więc nie wiem jakie zmiany zaszły od tego czasu??Radziłbym na poczatek wziąć ziemię w dzierżawę, nie wiem jak w innych rejonach kraju kosztuje dzierżawa 1 ha, to co zapamiętałem ze swoich czasów to było w zależności od klasy gleby to równowartość od 3-4 kw pszenicy, wówczas cena pszenicy za 100 kg 40-50zł czyli właścicel otrzymywał 120-200 zł z tego płacił podatek rolny.Natomiast dzierżawiący ziemię, zbierał wyprodukowany plon pezez siebie i otrzymywał z ARIMR dopłatę w wysokości 800 zł z ha, tak więc moim zdaniem opłacało się.W dodatku wszystko zależy pd gleby i przyjętej produkcji, gdy uprawiamy takie rośliny jak rzepak, trawy nasienne czy inne dochodowe rośliny tym przychód większy zatem łatwiej zgromadzić pieniądze na wykup ziemi!!! Quote
Recommended Posts