Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam mam problem z moją sześćdziesiątką  :-/ A mianowicie wybijało mi 5ty bieg, wymieniłem wodziki i teraz żeby wbić bieg potrzeba dużej siły, czasem wbije 1 to innych nie idzie wbić

prosił bym o szybką odpowiedź  :)

Posted

Coś skopałeś z tymi wodzikami. Ewentualnie wodziki mają fatalne skosy pod bezpieczniki. 

Dlaczego zmieniałeś wodziki jak to do wymiany są elementy włączające 5 bieg. Zębatka i wałek mają już tak zjechane zęby że nie trzymają biegu. 

Posted

Coś skopałeś z tymi wodzikami. Ewentualnie wodziki mają fatalne skosy pod bezpieczniki. 

Dlaczego zmieniałeś wodziki jak to do wymiany są elementy włączające 5 bieg. Zębatka i wałek mają już tak zjechane zęby że nie trzymają biegu. 

Wodziki zmieniłem dlatego gdyz były już bardzo uszkodzone 

Posted

A jak je montowałeś to sprawdzałeś czy chodzą bez oporu ? może trzeba je było dotrzeć. Dzisiejsze części często są wadliwe od nowości. Parę lat temu sąsiad kupił koło rozrządu do c 330 i było kilka zębów więcej, nie mógł go za nic zapalić i rozbierał ponownie wszystko i sprawdzał do tego stopnia że liczył zęby .....

Posted

A jak je montowałeś to sprawdzałeś czy chodzą bez oporu ? może cza je było dotrzeć. Dzisiejsze części często są wadliwe od nowości. Pare lat temu sąsiad kupił koło rozrządu do c 330 i było kilka zębów więcej, nie mógł go za nic zapalić i rozbierał ponownie wszystko i sprawdzał do tego stopnia że liczył zęby .....

były sprawdzane i chodziły ładnie a po założeniu reszty chodzą ciężko a szególnie 1 i wsteczny

Posted

Jeżeli jesteś pewny że wszystko dobrze poskładane to spróbuj na wyłączonym silniku popuścić śruby mocujące dekiel lewarka. Jeżeli pomoże to demontujesz i dajesz jeszcze jedną uszczelkę pod ten dekiel. Druga sprawa to mogą być bezpieczniki trzymające wodziki je tez możesz poluzować a wręcz wykręcić i sprawdzić czy kulka lekko chodzi.