Jump to content

Recommended Posts

Posted

on jeszcze chodzi jak się co dziennie jedzie a jak przerwa jeden dzień to trzeba ładować i to trochę przeszkadza a teraz to mam drugi w kabinie i podłonczone kable rozruchowe i pali na dotyk mi wejdzie 140ah bo skrzynka jest dość duża

Posted

najmniejszy alternator doładuje każdy akumulator z tym że jeden to zrobi np.  przez 2 godz. a drugi przez 3 lub 4 ale co za różnica jak jadę orać 3 ha pola i alternator będzie ładował dłużej lub krócej,ja mam alternator od starego golfa dwójki   już chyba z18 lat ( 2 razy w nim łożyska już wymieniałem) zawsze mam jeden akumulator 180 AH (duża dwunastka) i każdy mi wytrzymuje do 10 lat tzn ten pierwszy miałem 10 lat a obecny w listopadzie będzie miał równo 9 lat i nadal kręci aż miło-pozdrawiam

Posted
a 1614 ma 2 akumulatory po 140 Ah co daje 280 Ah. Natomiast alternator od fiata 125p bodajże 400 W i 10 letnie sprzedałem z ciągnikiem, kręciły. Kupiłem drugiego 1614 i cza było kupić akumulatorki nowe bo były 2x65 Ah samochodowe, dwie 140 -stki mają już 7 sezonów i aż wstyd przyznać, że do nich nawet nie zaglądałem. Problem pojawia się pracując nocą na pełnym oświetleniu 4 dodatkowe lampy potrafią dobić akumulatory. Alternator wtedy rzeczywiście nie doładowuje, cza ostrożnie z dodatkowym oświetleniem.
Posted

u mnie podobnie z tym oświetleniem a dodatkowo radio i wentylator zeby chłodził więc nowy by się przydał a nie wiecie z czego by zrobić klimatyzację do zetora 5340 z czego by ją zrobić ?

Posted
daj spokuj z dorabianiem bo to kosztowne holernie, a mósisz mieć kabinę hermetyczną. Widziałem na allegro klimę do zamontowania, ale koszt nieadekwatny do całości.
Posted

Ja nie zawracał bym sobie tematem głowy. Tak jak pisałem najpierw cza mieć szczelną kabinę, a z samochodu nie oszczędzisz. Czynnik jest cholernie przenikliwy, leci sprężarka, chłodnica naprawisz to ci rok wytrzyma, a nowe to tysiące, a dobicie 150 zł. Mam 4 auta a w 2 klima z końca lat 90-tych i praktycznie co dwa lata klima do nabicia chłodnice po kilka stów, przewody, a w pasku kiedyś zauważyem odbarwienie przy kole na,sprężarce i pewnie padnie teraz, a to jużkonkretny wydatek.

Jak chcesz koniecznie to tylko nową. Te 5 lat może pochodzić.....

Posted

aha dzięki za informację to od samochodu odpada bo troche zabawy by przytym było chyba zeby na wkładki lodowe i mocny wiatrak nad tymi wkładkami i chyba coś ochłodzi będzie najtanszy wydatek

• 3 weeks later...