mateuszzetor Posted July 5, 2015 Report Posted July 5, 2015 chce kupić akumulator tylko nie wiem jakie są najlepsze i najdłuzej wytrzymają ? Quote
simson54 Posted July 5, 2015 Report Posted July 5, 2015 a do czego ma być ten akumulator ? napisz do czego chciałbyś go podłączyć a z pewnością pomożemy Ci jakiś wybrać Quote
Vademecum Posted July 5, 2015 Report Posted July 5, 2015 wszystkie są dobre, a centra polska jest,dobra i droga. Quote
mateuszzetor Posted July 5, 2015 Author Report Posted July 5, 2015 do zetora 5340 i zeby miał dużo siłe w zimę bo stary padną po 8 latach Quote
izydor6280 Posted July 5, 2015 Report Posted July 5, 2015 najlepsze aku robi niemiecki Moll, oczywiście cenowo wychodzą drożej, ale jakość też lepsza Quote
Vademecum Posted July 5, 2015 Report Posted July 5, 2015 jakby padł po 4 lata to byłby kiepski, ale 8 to dobra,żywotność. Akumulator jak chcesz by długo był niezawodny to bierz z nadwyżką mocy. Ja zawsze biorę największy jaki wejdzie do skrzynki min 90 do 120, a w 1614 mam 140 Ah x 2 szt. henryk and Robert ;-) 1 1 Quote
mateuszzetor Posted July 5, 2015 Author Report Posted July 5, 2015 on jeszcze chodzi jak się co dziennie jedzie a jak przerwa jeden dzień to trzeba ładować i to trochę przeszkadza a teraz to mam drugi w kabinie i podłonczone kable rozruchowe i pali na dotyk mi wejdzie 140ah bo skrzynka jest dość duża Quote
Vademecum Posted July 5, 2015 Report Posted July 5, 2015 szczere to 120 by wystarczyło, ale jeśli cenowo jest niewielka różnica to ładuj większy Quote
izydor6280 Posted July 6, 2015 Report Posted July 6, 2015 a później tego aletrnator czy prądnica nie doładuje i padnie w przeciągu kilku lat henryk 1 Quote
Vademecum Posted July 6, 2015 Report Posted July 6, 2015 Tylko zobacz jakie mają alternatory - prawie takie same. Prądnica niedoładuje, alternator tak. henryk 1 Quote
henryk Posted July 6, 2015 Report Posted July 6, 2015 najmniejszy alternator doładuje każdy akumulator z tym że jeden to zrobi np. przez 2 godz. a drugi przez 3 lub 4 ale co za różnica jak jadę orać 3 ha pola i alternator będzie ładował dłużej lub krócej,ja mam alternator od starego golfa dwójki już chyba z18 lat ( 2 razy w nim łożyska już wymieniałem) zawsze mam jeden akumulator 180 AH (duża dwunastka) i każdy mi wytrzymuje do 10 lat tzn ten pierwszy miałem 10 lat a obecny w listopadzie będzie miał równo 9 lat i nadal kręci aż miło-pozdrawiam Quote
Vademecum Posted July 6, 2015 Report Posted July 6, 2015 a 1614 ma 2 akumulatory po 140 Ah co daje 280 Ah. Natomiast alternator od fiata 125p bodajże 400 W i 10 letnie sprzedałem z ciągnikiem, kręciły. Kupiłem drugiego 1614 i cza było kupić akumulatorki nowe bo były 2x65 Ah samochodowe, dwie 140 -stki mają już 7 sezonów i aż wstyd przyznać, że do nich nawet nie zaglądałem. Problem pojawia się pracując nocą na pełnym oświetleniu 4 dodatkowe lampy potrafią dobić akumulatory. Alternator wtedy rzeczywiście nie doładowuje, cza ostrożnie z dodatkowym oświetleniem. Quote
mateuszzetor Posted July 6, 2015 Author Report Posted July 6, 2015 u mnie podobnie z tym oświetleniem a dodatkowo radio i wentylator zeby chłodził więc nowy by się przydał a nie wiecie z czego by zrobić klimatyzację do zetora 5340 z czego by ją zrobić ? Quote
Vademecum Posted July 6, 2015 Report Posted July 6, 2015 daj spokuj z dorabianiem bo to kosztowne holernie, a mósisz mieć kabinę hermetyczną. Widziałem na allegro klimę do zamontowania, ale koszt nieadekwatny do całości. Quote
mateuszzetor Posted July 7, 2015 Author Report Posted July 7, 2015 ja myślałem zeby coś dorobić z samochodu bo orginał to koszt 3 tysiaki Quote
Vademecum Posted July 7, 2015 Report Posted July 7, 2015 Ja nie zawracał bym sobie tematem głowy. Tak jak pisałem najpierw cza mieć szczelną kabinę, a z samochodu nie oszczędzisz. Czynnik jest cholernie przenikliwy, leci sprężarka, chłodnica naprawisz to ci rok wytrzyma, a nowe to tysiące, a dobicie 150 zł. Mam 4 auta a w 2 klima z końca lat 90-tych i praktycznie co dwa lata klima do nabicia chłodnice po kilka stów, przewody, a w pasku kiedyś zauważyem odbarwienie przy kole na,sprężarce i pewnie padnie teraz, a to jużkonkretny wydatek. Jak chcesz koniecznie to tylko nową. Te 5 lat może pochodzić..... Quote
mateuszzetor Posted July 7, 2015 Author Report Posted July 7, 2015 aha dzięki za informację to od samochodu odpada bo troche zabawy by przytym było chyba zeby na wkładki lodowe i mocny wiatrak nad tymi wkładkami i chyba coś ochłodzi będzie najtanszy wydatek Quote
Sklep.Mizar.com.pl Posted July 23, 2015 Report Posted July 23, 2015 Jeżeli mowa o akumlatorach oraz częściach do maszyn rolniczych to warto zerknąć także do nas,własnie tym zajmujemy się na co dzień i chętnie pomożemy,doradzimy na forum:) Quote
Recommended Posts