Jump to content

Recommended Posts

Posted

on jeszcze chodzi jak się co dziennie jedzie a jak przerwa jeden dzień to trzeba ładować i to trochę przeszkadza a teraz to mam drugi w kabinie i podłonczone kable rozruchowe i pali na dotyk mi wejdzie 140ah bo skrzynka jest dość duża

Posted

najmniejszy alternator doładuje każdy akumulator z tym że jeden to zrobi np.  przez 2 godz. a drugi przez 3 lub 4 ale co za różnica jak jadę orać 3 ha pola i alternator będzie ładował dłużej lub krócej,ja mam alternator od starego golfa dwójki   już chyba z18 lat ( 2 razy w nim łożyska już wymieniałem) zawsze mam jeden akumulator 180 AH (duża dwunastka) i każdy mi wytrzymuje do 10 lat tzn ten pierwszy miałem 10 lat a obecny w listopadzie będzie miał równo 9 lat i nadal kręci aż miło-pozdrawiam

Posted
a 1614 ma 2 akumulatory po 140 Ah co daje 280 Ah. Natomiast alternator od fiata 125p bodajże 400 W i 10 letnie sprzedałem z ciągnikiem, kręciły. Kupiłem drugiego 1614 i cza było kupić akumulatorki nowe bo były 2x65 Ah samochodowe, dwie 140 -stki mają już 7 sezonów i aż wstyd przyznać, że do nich nawet nie zaglądałem. Problem pojawia się pracując nocą na pełnym oświetleniu 4 dodatkowe lampy potrafią dobić akumulatory. Alternator wtedy rzeczywiście nie doładowuje, cza ostrożnie z dodatkowym oświetleniem.
Posted

Ja nie zawracał bym sobie tematem głowy. Tak jak pisałem najpierw cza mieć szczelną kabinę, a z samochodu nie oszczędzisz. Czynnik jest cholernie przenikliwy, leci sprężarka, chłodnica naprawisz to ci rok wytrzyma, a nowe to tysiące, a dobicie 150 zł. Mam 4 auta a w 2 klima z końca lat 90-tych i praktycznie co dwa lata klima do nabicia chłodnice po kilka stów, przewody, a w pasku kiedyś zauważyem odbarwienie przy kole na,sprężarce i pewnie padnie teraz, a to jużkonkretny wydatek.

Jak chcesz koniecznie to tylko nową. Te 5 lat może pochodzić.....

• 3 weeks later...