Pawelotreba Posted July 5, 2015 Report Posted July 5, 2015 Jak osiągnąć plon pszenicy ozimej powyżej 8t prosze pomuszcie napiszcie jakie nawozy opryski na co i od czego i dawki na ha Z góry dziękuję wszystkim którzy mi napiszą co i jak ☺ Quote
Vademecum Posted July 5, 2015 Report Posted July 5, 2015 tia, każdy producent to wie.... Mając dobrą ziemię II lub IIIa, IIIb o odpowiednim poziomie wody gruntowej możesz się pokusić na plony rzędu 8-12 ton pszenicy z ha, a i zapomniałem potrzebny jest jeszcze odpowiedni przebieg pogody, a tego nikt ci nie zagwarantuje.Zaczynasz od odczynu ph i przedplonu, powiedzmy rzepak lub motylkowate. Trzymanie się terminów agrotechnicznych. Nawożenie znajdziesz w literatuże, ochrone również. Quote
Pawelotreba Posted July 5, 2015 Author Report Posted July 5, 2015 Mam klasę ziemi 2 i 3 przedplonem był rzepak więc jakie nawozy w jakiej ilości stosować opryski tak samo jakie dawki i kiedy Quote
Vademecum Posted July 5, 2015 Report Posted July 5, 2015 to start masz dobry, jeszcze odczyn ph. na południu optymalny ttermin siewu to koniec września w ilości wg. mtn. nawożenie pod korzeń to 120 kg fosforu, 180 potasu na ha. Odpowiednim jest polifoska 6 w dawce 600 kg. na ha. na wiosnę 250 saletry amonowej, a późnie 150 mocznika. oczywiście na ha. dalej nawożenie dolistne. fungicydy i insektycydy wg. wskazań na polu. pierwsze zabiegi nawet w jesieni w zależności od patogenów. Najlepiej wkręć się w jakąś firmę która robi experymenty i obserwacje w terenie. Wszystkiego nieda się napisać. Quote
Pawelotreba Posted July 6, 2015 Author Report Posted July 6, 2015 Wielkie dzięki bardzo mi pomogłeś jeszcze chciałem się dowiedzieć czy fungicydy można mieszać z odżywkami i antywylegaczem a azotu roślina potrzebuje 27 kg na 1t tak i otem tylko policzyć ile trzeba kilo saletry i podzielić na 3 dawki Quote
Vademecum Posted July 6, 2015 Report Posted July 6, 2015 Kolego jest to skomikowany proces i wymaga doświadczenia, ja jestem przeciwny mieszaniu chemi, ale przy takiej intensyfikacji jes to nieuniknione. Nawiąż współpracę z konkretnym dealerem do spraw zaopatrzenia rolnictwa. Quote
Pawelotreba Posted July 7, 2015 Author Report Posted July 7, 2015 Niech ktoś inny napisze ile czego dawki oprysków wszystkie zabiegi pielegnacyjne pszenicy Quote
Recommended Posts