Jump to content

Recommended Posts

Posted

tia, każdy producent to wie.... Mając dobrą ziemię II lub IIIa, IIIb o odpowiednim poziomie wody gruntowej możesz się pokusić na plony rzędu 8-12 ton pszenicy z ha, a i zapomniałem potrzebny jest jeszcze odpowiedni przebieg pogody, a tego nikt ci nie zagwarantuje.

Zaczynasz od odczynu ph i przedplonu, powiedzmy rzepak lub motylkowate. Trzymanie się terminów agrotechnicznych. Nawożenie znajdziesz w literatuże, ochrone również.

Posted

to start masz dobry, jeszcze odczyn ph. na południu optymalny ttermin siewu to koniec września w ilości wg. mtn. nawożenie pod korzeń to 120 kg fosforu, 180 potasu na ha. Odpowiednim jest polifoska 6 w dawce 600 kg. na ha. na wiosnę 250 saletry amonowej, a późnie 150 mocznika. oczywiście na ha. dalej nawożenie dolistne. fungicydy i insektycydy wg. wskazań na polu. pierwsze zabiegi nawet w jesieni w zależności od patogenów. Najlepiej wkręć się w jakąś firmę która robi experymenty i obserwacje w terenie.

Wszystkiego nieda się napisać.

Posted
Wielkie dzięki bardzo mi pomogłeś jeszcze chciałem się dowiedzieć czy fungicydy można mieszać z odżywkami i antywylegaczem a azotu roślina potrzebuje 27 kg na 1t tak i otem tylko policzyć ile trzeba kilo saletry i podzielić na 3 dawki
Posted
Kolego jest to skomikowany proces i wymaga doświadczenia, ja jestem przeciwny mieszaniu chemi, ale przy takiej intensyfikacji jes to nieuniknione. Nawiąż współpracę z konkretnym dealerem do spraw zaopatrzenia rolnictwa.