pawelekw1601 Posted July 6, 2015 Posted July 6, 2015 Witam. Mam 31 lat i mieszkam 12 lat w Niemczech, posiadam dość spory kapitał i nie dawno dostałem dom wraz z 2 stodołami, 8h pola rolnego (posiadam około 40tys zł oszczednosci i jestem w trakcie sprzedazy mieszkania 85 tyś euro) i 3 h ląk i kompletny sprzęt rolniczy (ursus c-330 i c-360, 2 przyczepy, siewniki i tym podobne) chodzi o to że ma zamiar na stałe przeprowadzić sie do Polski i zając sie rolnictwem na początku podpowiadałby mi tato ma pojecie o rolnictwie. Ale chciałbym się dowiedziec co jest opłacalne teraz uprawiac. (myslalem żeby uprawiac sałate w gruncie albo ogórki wiem jest przy tym pracy albo mysle ze jest to tez oplacalne??) rowiez myslalem o ziemiakach. tata mówił ze jak on byl w gospodarce to oplacalo się hodowac swinie i krowy zalezy mi na waszych opiniach i doswiatczeniach (prosze o przyblizone koszt np utrzymania 1 krowy i zarobek miesiecznie z niej, albo np koszt obrobienia 1h np. ogorkow (nawozy, nasiona,prace ciagnikowe itp.) i jaki z tego zysk. Dziekuje i Pozdrawiam Pawel Quote
Vademecum Posted July 6, 2015 Posted July 6, 2015 normalnie kilka książek cza by przeczytać. Potraktój gospodarstwo jak hobby i poszukaj innych środków na życie.No chyba że masz możliwość w kilka lat uprawiać 100 i więcej hektarów.A prawda jest taka że za nim pomyślisz ile zarobisz zorientuj się ile możesz dostać za produkcje swoją i czy wogule będziesz miał możliwość sprzedaży. Wiesz hektar ziemniaka może dać 50 ton bulw. Quote
kubusjettaII Posted July 30, 2015 Posted July 30, 2015 kolego, dajesz nam zadanie matematyczne które powinieneś obliczyć sam i to dodatkowo z samymi niewiadomymi... pozdrawiam. Quote
Recommended Posts