Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam są wakacje i jak to w wakacje bywa z nudów przerabiam przyczepe d44 lub d35 nie wiem dokładnie, na wywrotkę. Przyczepa była sztywna ale chce dorobic jej wywrot, w podstawie ma ceownik goracowalcowany 100 x 50 mm ścianka 6mm, skrzynie muszę wyspawac i zastanawiam sie czy na rame wywrotu użyć tego samego ceownika 100 x 50 scianka 6 mm czy np może byc profil zamknięty 100 x 50 ścianka 4mm. proszę o doradzenie jaki profil wybrac. Dodam ze wywrotka ma słuzyc głownie do kiprowania zboża i sporadycznie raz na rok do przewozu ziemi torfu itd. Napomnę także ze wywrot będzie na 2 siłowniki tylko na boki, burty będą dolno uchylne wiec tył i przód skrzyni będzie sztywny.

będę wdzieczny za podpowiedz i prosze nie pisz w komentarzu (nie warto tego robic, nie lepiej kupić gotowa?, szkoda kasy, po co sie męczyć) proszę o porady tylko zgodnie z zadanym pytaniem dzieki.

post-5546-0-46347600-1436344260_thumb.jpg

Posted

mam d 44 i w sumie chcę sprzedać ale sztywną choć wrzuciłem do niej osie z d 47 i to jest potęga bo orginały są marne.

Kolego odnośnie pytania to ja bym wzmocnił ramę bo te ceowniki mogą nie wytrzymać, prawda, że na boki będzie mniejsze obciążenie niż do tyłu. Myślę, że taki profil będzie mocniejszy choć nieznacznie, ceownik pracuje w specyficzny sposób.

Natomiast kasy to ci wyjdzie dużo. Mnie 10 lat temu skrzynia wyszła 3 tyś. Sztywna, więc delikatna

Posted

Osobiście wolał bym dać ceownik tak jak maja stare D-35. Łatwo się skręca nie iszcząc spawanych połączeń tak jak się dzieje w przypadku profili.

Przyczepę d-35 mam z od zawsze, przy kiprowaniu zdarza się że jeden z siłowników wysunie się 30 cm a drugi wcale (zależy jak rozłożony ładunek)  i po ponad 60-ciu latach eksploatacji nie znajdziesz pęknięcia na spawie. Każda siła skrętna rozchodzi się po ceowniku.