Jump to content

Recommended Posts

Posted
Ja mam taką jak te dwie ostatnie czyli carraro łańcuchowa, c355 daje radę, do wąskiego podbieracza można się przyzwyczaić, ogólnie polecam tylko szukaj prasy 120 na 120 ta sipma może być za duża bela i będzie problem z ładowaniem na przyczepę.
Posted

Dobra Carraro odpada, ostatnie pytanie która bedzie lepsza Krone kr 130 czy JD 550, łańcuchowa czy pasowa do c360(planuje za rok kupic jakiś większy ciągnik) 200-300 bel rocznie, co bedzie lepsze ?

http://olx.pl/oferta/prasa-rolujaca-krone-130-125-sznurek-transport-CID757-IDaqV91.html#4722a53e87

http://olx.pl/oferta/prasa-john-deere-550-szeroki-podbieracz-oryginal-lubelskie-CID757-ID9KVDX.html#82eb093117

Posted
Ale te dwie prasy to zupełnie inne bajki jedna pasowa zmiennokomorowa a druga łańcuchowa stało komorowa tu musisz się zdecydować co chcesz,jak dla mnie najlżejsza dla ciągnika będzie łańcuchowa,ale pasowa też ma swoje zalety.napisz do czego potrzebujesz prasy(siano słoma kiszonka) to będzie łatwiej coś wybrać.
Posted

Więc tak prasa sipma jest na licencji carraro wiec dostęp do części carraro powinien łatwy i w miarę tani, druga sprawa zależy do jakiej ilości ci potrzebna prasa, jeśli mała ilość i prasa dla siebie można by wybrać carraro, krone na pewno lepsze wykonanie i użyte materiały w końcu to firma z tradycjami a prasy krone np kr 125 to klasyki, ale naprawa będzie na pewno droższa, jeśli chodzi o porównanie carraro i jelonka to ciężko porównać bo to inna konstrukcja,choć jelenie typu 550 czy 540 są chwalone przez użytkowników tych pras.i na pewno jeleń będzie lepszy od vicona czy Rivierre casalis w końcu to to samo tylko nazwa się zmieniła, nie wiem czy wiesz ale pasy są dość drogie i spinki też koszt wymiany pasów w jd550 to koszt około 10 tyś

.w słomie i sianie oba rodzaje pras dadzą radę (pasowa i łańcuchowa) do kiszonki lepsza wydaje mi się będzie łańcuchowa a poza nawiasem do kiszonki najlepsza walcowa bądź walcowo- łańcuchowa.

Ja miałem ten sam wybór na wiosnę w końcu wybrałem prasę łańcuchowa i miałem dwa typy krone kr 125 albo carraro i z tych pras co ogladalem carraro była w najlepszych stanie i ją kupiłem.w koncu stan techniczy też jest istotny.