Jump to content

Recommended Posts

Posted
To jest i moja okolica ja kupiłem swoją przed zbuczynem jadąc od Siedlec, ja od tego gościa kiedyś kupiłem kostkę, to tak dla ciekawostki;-) moja ma wąski pobieracz, ogólnie jestem zadowolony;-) była po przeglądzie i wiele przy niej nie robiłem, jak na razie mam zrobione 174 bele bez awarii czy czegoś w tym stylu, ale jak będziesz zainteresowany tego typu prasą to ci napisze gdzie zajrzeć żeby nie było potem nie miłej niespodzianki.
Posted
Ja nie mam możliwości bo te składy z maszynami są o 50 km ode mnie:-( ja szukałem w necie a w sobotę na wycieczkę pojechałem i kupiłem zwiedzilem kilka punktów z maszynami jakbym znalazł aukcje z mazowieckiego to wrzucę .
Posted

16 tyś z dostawą do domu, zdecydowałem się na łańcuchowa bo tańsza w eksploatacji i częściach tu myślę o carraro, części pasujące od sipmy. I myślę że łańcuchowa jest bardziej uniwersalna. A w pasuwkach pasy drogie

i druga sprawa z pasowych pod koniec poszukiwań w grę wchodziła już tylko jd a do niej części nie są tanie.

Posted

Ta pierwsza jest z miedznej i była malowana, on ma sprzęty przeważnie po lakierze i jeden z mojej okolicy co od niego kupił mówił że te prasy są z Francji. Ta druga widać że ładna, ale ze zdjęć to nie wiele ci powiem ważne ma gesty łańcuch moja ma rzadszy, a i cena dobra naciągu łańcucha jest sporo.

daleko masz do zbuczyna możesz podjechać i obejrzeć po drodze są też dwa składy z prasami.

Posted

Bo na zdjęciu wyglądały ok a jak gość włączył szkoda słów te dźwięki i ruchy całej maszyny świadczyły o tym że to złom oczywiście mówię o rc121 one były o połowę tańsze i dwa razy starsze. Tej z linku nie widziałem i nic ci nie powiem na jej temat, poradzę ci jedna rzecz najpierw dowiedz się jak najwięcej o danej maszynie żebyś nie kupił a potem żałował wyboru,może ktoś w okolicy ma podobną jak nie taka sama prasę pojedz popytaj,ja skontaktowałem się z gościem który ma taką prasę jak ja teraz i wypytalem o co się tylko dało, w takim wypadku dowiesz się prawdy bo handlarz powie ci to co chcesz usłyszeć żebyś tylko kupił.wybor prasy należy do ciebie

jeśli będziesz oglądał ta prasę obejrzyj pasy ile spisek jest na jednym pasie(im mniej tym lepiej) jak te pasy chodza na walkach muszą chodzić równo a nie wić się na boki sprawdź stan wałków na których pasy chodzą czy guma nie jest uszkodzona, stan łożysk oraz stan podbieracza i maszyna musi pracować względnie cicho.

Posted

Dobra odradziłeś mi tą Rivierre. I nadal nie wiem na co się zdecydować JD a może Carraro. Jak możesz to daj jakieś namiary lub linki do olx, do tego zbuczyna i tych składów niedaleko, bo chyba się wybiorę i popatrze tam.

Posted
Napisz dla czego chcesz pasowke? Jakie w niej widzisz plusy względem twoich potrzeb a jakie w łańcuchowych? Nie sugeruj się mną w tej kwestii bo u mnie w okolicy nie posledzi pasowki wiec nie mam orientacji, to co pisze to moje wnioski jakie wyciągnąłem z tego co widziałem i co czytałem w necie.jak będę miał chwile to poszukam ci pras w mazowieckim.
Posted

Z tego co wiem to pasówki lepiej ubijają belkę i można ustawiać ich wielkość co jest plusem i ciągnik też nie musi być znacząco duży, poprostu większość je poleca. Ale właściwie sam nie wiem w łancuchowej belki są jednakowe ale to zbytnio nie przeszkadza dla własnych potrzeb chyba wystarczy. Sam już nie wiem :/

Posted
No właśnie możliwość robienia różnych rozmiarów beli jest bardzo dobra sprawa, a i to fakt bele ubija prawie od początku, chyba że ma opcje miękkiego rdzenia, łańcuchowa ma miękki rdzeń, ale pomysl jam potem rozebrać widłami mocno dobita belkę, a najlepiej podejdź do kogoś kto ma taką belarke i popytaj potem do kogoś kto ma łańcuchowa i też popytaj, zobaczysz na żywo jak trafisz nań życzliwego człowieka powie ci prawdę.ja bym wybierał między jeleniem a krone i carraro.
Posted
A i jeszcze jedno wybieraj prasę jak najprostsza w budowie i obsłudze, (podam ci przykład prasa z aparatem do sznurka na silnik elektryczny jest dobra wciskasz guzik i wiąże;-) a ja ciągne za sznurek:-(ale jak się zepsuje silnik to płacisz 1000 zł a ja wymieniam pasek klinowy i sznurek i dalej jadę) drugi przykładja mam wskaźnik napełnienia komory mechaniczny na prasie w np jd 550 masz sterownik w kabinie ciągnika ale on jak się zepsuje płacisz 2000 zł wiec to też istotna sprawa. I naprawdę radze ci jedz do sąsiada z twojej czy innej wioski na pewno ci pomoże, pokaże.
Posted

byłem i widziałem JD 550 właściciel chwalił mówił że dobrze się sprawuję nie ma z nią zbytnio problemów. Dziś dostałem info od handlarza że przywiezie na sobote JD 550 z Francji mówi że jest w dobrym stanie pozcekam i go zobacze. Podobają mi się prasy krone tylko w miare dobry egzemplarz trzeba dać blisko 18-20tys. Carraro też jest niczego sobie ma dobre opinie jedyne co znalałem to ta
http://olx.pl/oferta/prasa-carraro-lancuchowa-1-70-podbieracz-CID757-ID9WFST.html#11fee50627
Tak myślę żeby sie wybrać na Siedlce tam w okolicach min w Zbuczynie jest kilka pras i obejrzeć możę akurat coś się znajdzie.
Jeśli będziesz mógł to bede wdzięczny za poszukanie czegoś. Woj mazowieckie i lubelskie.

Posted
Jak szukasz innych marek popatrz tez na supertino to prasy walcowo łańcuchowe,nawet ładne bele wychodzą po niej , zapomniałem ci napisać żeby prasa miała haki komory, a jak łańcuchowa to żeby miała system mini stop chodzi w nim o to żeby jak się klapę otwiera to żeby łańcuch główny się zatrzymał, nie szarpie tak prasa i łańcuch dłużej wytrzyma, i dobra sprawa jak jest podajnik widłowy za podbierakiem nie ma w tedy problemu z zaczeciem owijania i się nie zapycha tak.