natalia73 Posted July 8, 2015 Report Posted July 8, 2015 Witajcie, Chciałabym założyć małą hodowlę królików, najlepiej rasowych ( rozważałam kalifornijskie i angielskie). Myślę na początek o ok. 10 królikach później stopniowo chciałabym powiększyć hodowlę. Czy możecie powiedzieć mi, z jakiego typu problemami przy hodowli mogę się spotkać i jak postępować, by ich uniknąć. Dziękuje za wszelkie cenne wskazówki Quote
Castorexs Posted July 9, 2015 Report Posted July 9, 2015 Przede wszystkim zaszczep króliki na myksomatozę i pomór szczepionką Pestorin Mormyx lub kup już zaszczepione. Najczęstsze problemy to biegunki, katary itp. Musisz uważać na podawane pokarmy królikom. Najlepiej podawać owies lub jęczmień z dodatkiem granulatu do tego stały dostęp do siana i wody bez kombinowania z kapustą i zielonkami. Polecam również podawać dodatki do wody typu zakwaszacze i witaminy. Oczywiście dezynfekcja klatek to podstawa aby uniknąć chorób. Warto pomyśleć o umieszczeniu klatek w zacienionym, cichym i bezwietrznym miejscu.Jeżeli dopiero zaczynasz to zapraszam do obejrzenia tego filmiku Pozdrawiam. Quote
KuBa99 Posted July 9, 2015 Report Posted July 9, 2015 Należy zacząć od tego do czego potrzebujesz tych królików na mięso czy dla cieszenia oka Ale chyba jak widzę po jednej z ras ,które wybrałeś to raczej nastawiasz się na hodowlę przeznaczoną na mięso .Musisz przedewszystkim zapobiegać czyli podawać różne zakwaszacze i witaminy jak napisał powyżej kol.Castorexs Królik jet bardzo wrażliwym stworzonkiem i np: lekki przeciąg może sowodować katar u niego.Jeżeli chcesz już zakladać hodowlę to ja proponuje zacząć od mieszańcow ponieważ jest tańszy jak na początek i w razie jakich kolwiek wypadków nie poiesiesz tak dużej straty jak przy królikach rasowych.Co do klatek to warto przemyśleć temat i zrobić klatki wygodne dla obsługi .Jest bardzo dużo elementów ,które ułatwiają obsługę klatki np;Drzwiczki na całej szerokości oczka lub wyjmowane progi.Możesz mi przybliżyć rasę królika ,,angielski" ? Quote
Sklep.Mizar.com.pl Posted July 23, 2015 Report Posted July 23, 2015 Dokładnie jak radzą Przedmówcy,jeżeli ma to być hodowla z nastawieniem na mięso to musisz wybrac dobry kompleks multiwitaminy który podasz królikom plus karme,niezbędne szczepienia itd. Wszystko masz powyżej opisane,wystarczy poczytać i zastosować się do tego. Quote
matysmanix Posted November 3, 2015 Report Posted November 3, 2015 a czy jest to w miare opłacalne ? Quote
Trebor Posted May 1, 2016 Report Posted May 1, 2016 Witam.Poszukuję królików na mięso, około 200 sztuk miesięcznie. Okolice lublina i nie tylko.Trebor. Quote
Vademecum Posted May 1, 2016 Report Posted May 1, 2016 By rozkręcić taką hodowle cza troche czasu, a i jakieś długoteminowe gwarance na odbiór bezcenne Quote
ZaopatrzenieRolnictwa Posted May 9, 2016 Report Posted May 9, 2016 Zgadza się,nic nie przychodzi od razu oraz bez wysiłku,pamiętam że ewentualnie korzyści z hodowli będziesz czerpał dopiero później. Pytasz czy jest to opłacalne- ciężko powiedzieć,skoro nie wiemy nawet ile sztuk planujesz hodować,w małej ilości na pewno nie jest to czymś opłacalnym. Quote
rolniczka_585 Posted November 17, 2017 Report Posted November 17, 2017 Witajcie. Poszukuję sprawdzonych witamin dla królików na lepsze trawienie przeciw biegunkom. Polećcie coś. Quote
ali Posted November 17, 2017 Report Posted November 17, 2017 biegunka to raczej złe karmienie i witaminkami nic nie wskórasz Quote
tomcio112 Posted November 18, 2017 Report Posted November 18, 2017 Biegunka najprawdopodobniej spowodowana jest rozwojem bakterii chorobotwórczych w przewodzie pokarmowym, na te objawy najlepsze są preparaty zakwasząjce. Są w formie proszku, dodawane jako dodatek do paszy, lub w formie płynnej wtedy dodawane są do wody. Z najpopularniejszych które znam i sam stosuje to Baracid i Salmacid. Quote
rolniczka_585 Posted November 20, 2017 Report Posted November 20, 2017 biegunka to raczej złe karmienie i witaminkami nic nie wskóraszAli dobrze karmię swoje króliki i na prawdę tego nie można mi zarzucić. Wiesz czasem przyplącze się jakaś bakteria? Nie miałeś tak nigdy? Quote
tomcio112 Posted November 20, 2017 Report Posted November 20, 2017 Może wina nie leży w pożywieniu królików, może jakieś inne zwierze przynosi te bakterie? Typu jakiś ptak który znajduje się (ma gniazdo) w pobliżu? Quote
kunek Posted December 14, 2017 Report Posted December 14, 2017 można profilaktycznie stosować zakwaszacz do wody , np. acidomid , to poprawi trawienie i zahamuje rozwój bakterii i pleśni Quote
Recommended Posts