Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witajcie, 

Chciałabym założyć małą hodowlę królików, najlepiej rasowych ( rozważałam kalifornijskie i angielskie). Myślę na początek o ok. 10 królikach później stopniowo chciałabym powiększyć hodowlę. Czy możecie powiedzieć mi, z jakiego typu problemami przy hodowli mogę się spotkać i jak postępować, by ich uniknąć.

Dziękuje za wszelkie cenne wskazówki 

Posted

Przede wszystkim zaszczep króliki na myksomatozę i pomór szczepionką Pestorin Mormyx lub kup już zaszczepione. Najczęstsze problemy to biegunki, katary itp. Musisz uważać na podawane pokarmy królikom. Najlepiej podawać owies lub jęczmień z dodatkiem granulatu do tego stały dostęp do siana i wody bez kombinowania z kapustą i zielonkami. Polecam również podawać dodatki do wody typu zakwaszacze i witaminy. Oczywiście dezynfekcja klatek to podstawa aby uniknąć chorób. Warto pomyśleć o umieszczeniu klatek w zacienionym, cichym i bezwietrznym miejscu.

Jeżeli dopiero zaczynasz to zapraszam do obejrzenia tego filmiku :) 

Pozdrawiam.

Posted

Należy zacząć od tego do czego potrzebujesz tych królików na mięso czy dla cieszenia oka :D Ale chyba jak widzę po jednej z ras ,które wybrałeś to raczej nastawiasz się na hodowlę przeznaczoną na mięso .

Musisz przedewszystkim zapobiegać czyli podawać różne zakwaszacze i witaminy jak napisał powyżej kol.Castorexs :)

Królik jet bardzo wrażliwym stworzonkiem i np: lekki przeciąg może sowodować katar u niego.

Jeżeli chcesz już zakladać hodowlę to ja proponuje zacząć od mieszańcow ponieważ jest tańszy jak na początek i w razie jakich kolwiek wypadków nie poiesiesz tak dużej straty jak przy królikach rasowych.Co do klatek to warto przemyśleć temat i zrobić klatki wygodne dla obsługi .Jest bardzo dużo elementów ,które ułatwiają obsługę klatki np;Drzwiczki na całej szerokości oczka lub wyjmowane progi.

Możesz mi przybliżyć rasę królika ,,angielski" ?

• 2 weeks later...
Posted

Dokładnie jak radzą Przedmówcy,jeżeli ma to być hodowla z nastawieniem na mięso to musisz wybrac dobry kompleks multiwitaminy który podasz królikom plus karme,niezbędne szczepienia itd. Wszystko masz powyżej opisane,wystarczy poczytać i zastosować się do tego.

• 3 months later...
  • 5 months later...
Posted

Zgadza się,nic nie przychodzi od razu oraz bez wysiłku,pamiętam że ewentualnie korzyści z hodowli będziesz czerpał dopiero później. Pytasz czy jest to opłacalne- ciężko powiedzieć,skoro nie wiemy nawet ile sztuk planujesz hodować,w małej ilości na pewno nie jest to czymś opłacalnym.

• 1 year later...
Posted

Biegunka najprawdopodobniej spowodowana jest rozwojem bakterii chorobotwórczych w przewodzie pokarmowym, na te objawy najlepsze są preparaty zakwasząjce. Są w formie proszku, dodawane jako dodatek do paszy, lub w formie płynnej wtedy dodawane są do wody. Z najpopularniejszych które znam i sam stosuje to Baracid i Salmacid.

• 3 weeks later...