Luke16 Posted July 12, 2015 Report Posted July 12, 2015 Stoje przed wyborem prasy, do mojej kwoty ciezko kupic cos z siatka zas np. ostatnio znajomy ladna viconke sprowadził za 14tysi jak dla mnie ale sam sznurek. Wiadomo ze co siatka to siatka ale czy opłaca sie na około 250 beli rocznie kupowac prase z siatką i doplacac ok 5 tysi? Prasowany material to siano i w 75% sloma. Sianokiszonka i tak będzie szła w pryzme. Quote
Robert ;-) Posted July 13, 2015 Report Posted July 13, 2015 Ja mam jeden sznurek i prawdę mówiąc wolał bym siatkę, owijanie sznurkiem trochę trwa, ale ja pewnie i tyle co ty nie będę robił, więc padło na sznurek. Quote
Luke16 Posted July 13, 2015 Author Report Posted July 13, 2015 Nie nie u mnie wchodziloby w rachubę owijanie na dwa sznurki Quote
Robert ;-) Posted July 13, 2015 Report Posted July 13, 2015 To jeśli na dwa to można pomyśleć nad sznurkiem zawsze taniej wyjdzie a sznurem można wykorzystać dwa razy przy odrobinie pracy. Quote
Luke16 Posted July 15, 2015 Author Report Posted July 15, 2015 Czyli jednak sznur lepiej by wyszedł? Quote
Robert ;-) Posted July 15, 2015 Report Posted July 15, 2015 Wiesz jeśli ktoś ma dużo do belowania to licząc paliwo(owijanie trwa dłużej) to być może siatka wychodzi taniej ale jak na ilość nie dużą, myślę że sznurek lepszy i prasa tańsza w zakupie.tak dla ciekawości ze szpulki sznurka 2000 metrów wyjdzie około 40 beli.dla wiązania jednym sznurkiem. Quote
Luke16 Posted July 15, 2015 Author Report Posted July 15, 2015 Dzięki za odpowiedź P.S. Co tu ostatnio tak mało ludzi? Wszyscy na urlopach? Quote
Vademecum Posted July 15, 2015 Report Posted July 15, 2015 Nie, wręcz przeciwnie, w pracy. Żniwa się zbliżają Quote
Robert ;-) Posted July 15, 2015 Report Posted July 15, 2015 No tak w końcu mamy lato a pracy więcej niż kiedy indziej;-) Quote
masiew Posted July 16, 2015 Report Posted July 16, 2015 w tym roku na wiosnę stalem przed taki samym wyborem. szukałem prasy zmiennokomorowej i miałem do wyboru albo jd 550 z wiązaniem na 2 sznurki albo NH 835 z siatką. Obie psasy w tej samej cenie. Wybór padł na tą druga i nie żałuje. pomimo tego że jednorazowy koszt zakupu siatki jest droższy to przy owijaniu siatką praca idzie o wiele szybciej, belki są ładniejsze, pozatym jeśli słoma lub siano jest przechowywane pod chmurką to owinięte siatką lepiej się przechowują. pamiętaj również o tym, że popyt na prasy wiążące sznurkiem spada i coraz trudniej ją sprzedać ,a za kilka lat może okazać się że nikt na nią nie spojrzy. rocznie robie ok 200 bel. to nie bużo, ale pamiętaj że jest to zakup na lata a nie na jeden sezon Quote
Recommended Posts