Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam co to za choroba malin załączam zdjęcie. Wcześniej liście lekko skręcało pryskałem mospilanam a jak zaczęły schnąć to sadoplonem. Proszę o podpowiedzi czym to zwalczyć. Jest to puźno jesienna odmiana malin

post-3168-0-58826400-1436812985_thumb.jpg

• 2 weeks later...
Posted

Witam co to za choroba malin załączam zdjęcie. Wcześniej liście lekko skręcało pryskałem mospilanam a jak zaczęły schnąć to sadoplonem. Proszę o podpowiedzi czym to zwalczyć. Jest to puźno jesienna odmiana malin

Widzę że nikt nie jest chętny żeby pomóc więc tak mam też kilka krzaczków malin i spotkałem się z różnymi chorobami. Twoje zdjęcie nie mówi mi za dużo  nie są wyraźne bo różne choroby mają podobne objawy.

Mogą byc to dwie choroby albo Zamieranie pędów malin co przekłada się na czarnienie liści lub mączniak prawdziwy (nie mylić z mączniakiem rzekomym) bo atakuje agrest. Herbicyd działający na te dwie choroby to

Signum 33WG. Idź do sklepu ogrodniczego i zapytaj.

Potem napisz czy pomogło

Jak ktoś jeszcze ma jakieś choroby i nie wie czym opryskać to piszcie postaram się pomuc

Pozdrawiam :P ;)