prometeusz Posted July 18, 2015 Report Posted July 18, 2015 Witam, możecie mi powiedzieć jak to jest z nawadnianiem z wodociągu? Czy są na to potrzebne jakieś pozwolenia i czy przede wszystkim taka woda się do tego nadaje ponieważ nawet nawozy zaleca się bez chlorkowe a woda z wodociągu jest chyba od czasu do czasu chlorowana? Czy taka woda nie wpłynie negatywnie na rośliny i owoce? Oraz co oprócz rury doprowadzającej wodę i samych linii kroplujących byłoby mi jeszcze potrzebne? Quote
Vademecum Posted July 18, 2015 Report Posted July 18, 2015 kolego nie bierz wody z wodociągu to jedno, a drugie według prawa musisz to zgłosić przez co więcej zapłacisz, a jak będą braki wody to zabronią ci podlewać....Nigdy nie będziesz wiedział co dodadzą do wody, a rośliny nie lubią tego rodzaju chemii Quote
Sklep.Mizar.com.pl Posted July 23, 2015 Report Posted July 23, 2015 Mam takie samo zdanie,nie opłaca się podlewać malin czy generalnie roślin tą wodą z sieci bo nie wiemy tak na dobrą sprawę jaki jest skład wody,zamiast podlać mozemy zniszczyć całe zbiory. Quote
gucio1977 Posted August 25, 2016 Report Posted August 25, 2016 WITAMCZY kolega te maliny jeszcze uprawia, a ile, gdzie - może potrzebne są pszczółki do zapylania mogę pomóc lub znasz plantatorów malin dysponuję 50-ma ulami mobilnymi jeżeli plantacja jest wystarczająco duża to polecam się.POZDRAWIAM Quote
Poli12 Posted March 1, 2018 Report Posted March 1, 2018 Jak nie nawodnimy dobrze malin to jednak może mieć mniej owoców niż zwykle. U nas szambo ekologiczne, a więc wodę mogę przeznaczyć na podlewanie malin. Quote
prometeusz Posted June 11, 2018 Author Report Posted June 11, 2018 Hej, mam taką sprawę. Mam rurę pe 40 i podłączony do niej dozownik również pe 40 coś w tym stylu. Pożyczyłem dziś go koledze który ma z kolei rurę pe 32 no i nie zasysa. U mnie działa bez zarzutu. Czy problem może wynikać właśnie z tego, że dozownik jest pod rurę 40 a kolega ma 32 więc musiał redukować? Quote
gk21 Posted June 12, 2018 Report Posted June 12, 2018 sprawdź przy jakim przepływie wody działa dozownik , być może poziom rozruchu jest wysoki i przy rurze 32 nie będzie takiego przepływu Quote
DuzyGrzegorz Posted June 12, 2018 Report Posted June 12, 2018 Nie Ty jeden Kolego dałeś się nabrać. Nawet ma to swoją nazwę - paradoks hydrodynamiczny. Jak napiszę że jak przymkniesz zawór na grubej rurze to ciśnienie na cienkiej rurze spadnie to mi uwierzysz? Sam w to nie wierzę, a nawet jakbym wierzył to się nie przyznam. I stąd paradoks hydrodynamiczny. A na tej samej zasadzie działają inżektory w parowozach. Zasysają wodę z tendra i nadają jej taką prędkość że kocioł parowozu w którym jest ciśnienie kilkanaście atmosfer zasysa tę wodę.Mógłbym obliczyć czy jest możliwe działanie na rurze o średnicy 32, ale po pierwsze obiecałem na tym Forum że nie będę już nic obliczał, a po drugie nie znam średnicy obu rur. Tak naprawdę to konieczny jest przepływ przez dozownik odpowiedniej ilości wody pod odpowiednim ciśnieniem dla którego jest urządzenie wyskalowane. Aby uniknąć troski o moje zdrowie psychiczne napiszę tak: U Twojego kolegi prawdopodobnie przepływa mniej wody niż minimalna ilość dla zadziałania Twojego dozownika. Pozdrawiam! Quote
prometeusz Posted June 12, 2018 Author Report Posted June 12, 2018 Dzisiaj wyjęliśmy u kolegi pompę. Zmieniliśmy rurę 32 na 40 która wychodzi z pompy w pionie i trochę bo około 20 m w poziomie. Zero oprawy. Natomiast o dziwo gdy odpięliśmy rurę od dozownika tak, że woda leciała swobodnie z niego na ziemię dozownik zaczął działać bez zarzutu. O czym to świadczy? Quote
DuzyGrzegorz Posted June 12, 2018 Report Posted June 12, 2018 Więcej wody przepływało więc większa różnica ciśnień i wystarczyło aby zadziałał. Te urządzenia są dobierane do przepływu wody. Nie wchodząc w szczegóły woda w rurze dolotowej o średnicy dozownika powinna płynąć z odpowiednią prędkością. Rozumiem że nawet przy zamkniętym zaworze nie zasysał. Dozownik inżektorowy wbrew ogólnej opinii jest drogi w eksploatacji gdyż parametry pompy dla instalacji wyposażonej w takie urządzenie muszą być powiększone o 25-35%. Zatem ok. 30% rachunku za prąd to rachunek za prąd do dozownika. Pozdrawiam! Quote
prometeusz Posted June 13, 2018 Author Report Posted June 13, 2018 Czyli to oznacza albo wymianę dozownika na rozmiar 32 albo albo pociągnięcie całej instalacji rurą 40 skoro dozownik jest 40. Quote
DuzyGrzegorz Posted June 13, 2018 Report Posted June 13, 2018 One są dostosowane do przepływu. Jeżeli przepływ jest taki jak przewidziany dla średnicy 5/4" (32 mm) to powinno być ok. W zasadzie nie chodzi o samą średnicę główną lecz o średnicę tego bocznika. On ma zbyt dużą średnicę aby przy ciśnieniu i przepływie które zapewnia pompa wytworzyć podciśnienie które zassie nawóz. A czy wewnątrz tego bocznika nie ma wymiennej dyszy lub czy cały bocznik nie jest wymienny? Pozdrawiam! Quote
prometeusz Posted June 15, 2018 Author Report Posted June 15, 2018 Nie ma dyszy. Przy zamkniętym zaworze zasysa. Sam inżektor jest wymienny ale oglądałem taki inżektor na dozowniku 32 i tam jest sporo mniejszy więc chyba jeśli kolega wyjmie swój od rozmiaru 40 i przerobi dozownik na 32 to czy to coś pomoże? Quote
DuzyGrzegorz Posted June 15, 2018 Report Posted June 15, 2018 Dysza jest niewymienna jak rozumiem. Woda zbyt wolno przepływa przez inżektor aby zadziałał. Główna średnica rury nie ma znaczenia, a dokładniej zwiększa maksymalną ilość przepływającej wody. Zatem sam inżektor wystarczy wymienić na mniejszy, dokładnie tak jak Kolego piszesz.W inżektorze jest przeważenie. Woda przyśpiesza. Gdy minie przewężenie zwalnia, ale prawo zachowania pędu działa więc tworzy się podciśnień. Pozdrawiam! Quote
prometeusz Posted June 18, 2018 Author Report Posted June 18, 2018 A jeszcze mam pytanie trochę z innej beczki ale może ktoś się zna na tym. Studnia głębokości 45 m, lustro wody na 3 m. Rura osłonowa fi 160 mm o długości 12 m patrząc od poziomu gruntu. Zastanawiam się czy na taki odwiert 45 metrowy nie jest za mało tej rury osłonowej? Druga sprawa to czy pompę można zatopić poniżej rury osłonowej? Jak obliczyć na jakiej głębokości zatopić optymalnie pompę głębinową? Pompa 125 l/min po 5 godzinach pracy lustro wody z 3 m obniża się na 3,90 m. Quote
Vademecum Posted June 18, 2018 Report Posted June 18, 2018 taka studnia to skarb. maxymalne zanurzenie pompy głębinowej jest podane przez producenta. jak pompe zanurzysz poniżej rury osłonowej to możesz ją stracić Quote
DuzyGrzegorz Posted June 20, 2018 Report Posted June 20, 2018 Pompa musi być powyżej filtra. Pozdrawiam! Quote
prometeusz Posted June 21, 2018 Author Report Posted June 21, 2018 Ok ale odpowiedzcie mi jeszcze na pytanie czy 12 m rury osłonowej przy 45 metrach odwiertu to nie jest za mało? Quote
DuzyGrzegorz Posted June 21, 2018 Report Posted June 21, 2018 To wynika z warunków geologicznych. Nie wiem jak głęboko jest położona warstwa wodonośna i jaką ma grubość więc nie potrafię odpowiedzieć. Pozdrawiam! Quote
prometeusz Posted July 4, 2018 Author Report Posted July 4, 2018 Jeszcze jedno pytanie. Dziś robiliśmy zabudowę wokół studni. I tak między odwiertem w ziemi a rurą osłonową jest przestrzeń i do tej pory była tam woda. Teraz studnia nie była używana około 2 tygodnie i w tej przestrzeni zamiast wody pojawiło się tak jakby błoto w które da się wsunąć jakiś kij czy rurę. Pytanie czy tak ma być? Z zewnątrz nie było szans aby dostał się jakiś piach a więc skąd to się mogło tam wziąć Quote
Recommended Posts