Kandzik Posted July 19, 2015 Report Posted July 19, 2015 Witam, potrzebuje porady czy brać z wszystkimi talerzami karbowanymi czy z jednym rzędem gładkich? Proszę o pomoc. Quote
Kandzik Posted July 19, 2015 Author Report Posted July 19, 2015 Zapomniałem dodać, że na pola gliniaste. Quote
Vademecum Posted July 19, 2015 Report Posted July 19, 2015 jak na gline to bierz z dwoma rzędami karbowanymi henryk 1 Quote
adam1208 Posted July 20, 2015 Report Posted July 20, 2015 Popieram kolegów wyżej, gładkie na gliniastych ziemiach nie robią roboty. henryk 1 Quote
Michałek Posted July 20, 2015 Report Posted July 20, 2015 Pozwolę sobie mieć odmienne zdanie. Jeżeli będziesz używał do likwidacji wieloletnich upraw takich jak trawy czy lucerna to wybierz z obiema sekcjami zębatymi. O wiele lepsza, wygodniejsza orka. Jeżeli używasz do quasi podorywek np. do talerzowania ścierniska ze ściętą słomą wybierz talerzówkę z drugą sekcją bez wycięć i dodatkowo taką z talerzami o większej średnicy. Miej też na uwadze, że talerze z wyciętymi zębami o wiele łatwiej pękają niż te bez wycięć. Generalnie jeżeli na powierzchni są luźne resztki lepsze są talerze okrągłe, Jeżeli jest darń (ściernisko) bez luźnych resztek lepsze są zębate. Jeżeli gleba jest zwięzła i zdarzają się kamienie, a talerzówka nie ma zabezpieczeń zastanowiłbym się czy nie oba wały okrągłe. Im talerzówka szersza tym bardziej podatna na łamanie talerzy. Pozdrawiam wszystkich na Forum! Quote
Vademecum Posted July 20, 2015 Report Posted July 20, 2015 talerzówką nie wolno skręcać, mam ciąganą polską 3 m. i nigdy nie złamałem talerza. Urzywam jej ponad 20 lat.zdażają się kamienie po 30 kg.... henryk 1 Quote
henryk Posted July 31, 2015 Report Posted July 31, 2015 bezdyskusyjnie tylko z dwoma rzędami wyciętych talerzy,ja miałem tylko z przodu wycięte i po roku sam szlifierką kątową wyciąłem z tyłu trójkąty,praca od razu taką talerzówką o wiele przyjemniejsza-pozdrawiam Quote
Recommended Posts