Jump to content

Recommended Posts

Posted

Z filmiku nic nie wywnioskujesz. Może być przyczyną nie wyważona dynamicznie młocarnia lub jej wariator, wybity wariator jazdy, może być nadpęknięta rama, źle wyregulowane zastrzały sieczkarni, padnięte wieszaki podsiewacza, naprawiany wytrząsacz i wiele innych. U mnie kilka lat temu miałem ten sam problem. Przyczyną były zastrzały. Wymieniłem stare z płaskownika na profil i problem znikł. Pozdrawiam wszystkich na Forum!

Posted
U mnie jest podobnie jak w tym bizonie wkurza mnie to ale u mnie zdejmowalem pasy i wychodzi że mlocarnia, i odrzutnik są ok, po zdjęciu pasa od wytrzasaczy było lepiej ale musiałem trochę wialnie przestawić bo chodziła trochę skośne, i teraz jest ok ale te ruchy skośne zostały:-( dodam że wytrzasacze nie były naprawiane są w oryginale, w zimę musze wyjąć wały i po wymieniać łożyska z przodu już robiłem teraz z tyłu.jak się kośi to tak się tego nie czuje ale jak z wialni zejdzie zboże i słoma z wytrzasaczy to już buja.
Posted

a ten problem masz od początku jak go kupiłeś ? czy po jakiejś naprawie zaczęło cząś.

Bizona też trudno porównywać z zachodnim bo ma sztywne łożyska leci jedno na wale a na drugim go krzywi.

Każdy wał może być przyczyną trzęsienia, a często jest tak , że jest to wynikiem wielu czynników, często przenosi się to z młocarni i wpada w rezonans z kolejnymi wałami.

Dobrze jest jak się ma długo maszynę i samemu się wszystko robi bo wtedy możesz dochodzić co kiedy było robione.

Posted
Kombajn mam 4 rok robimy przy nim wszystko sami ,trzęslo od początku ale z czasem pogorszyło się wydaje mi się że po wymianie łożysk wytrzasaczy jest trochę gorzej, wszystko znaczyłem i wyjmowalem tylko przedni wał, trudno jak nic nie zdiagnozuje to jak w zimę wymontuje to oddam do sprawdzenia,szkoda mi go trochę żeby coś się nie zepsuło od tych wstrząsów
Posted

Zwróć uwagę na obrotach na łożyska na wałkach czy któreś nie huśta się. Też oglądnij młocarnię i odbojnik jeśli są jakieś ubytki czy wgniecenia to to może być powodem pierwotnym a dalej narasta. Może gdzieś na odbojniku odpadła śruba ?

ja w classie,miałem wgniecenia na odbojniku i pozbyłem go. Nie rzyczę nikomu regenerować młocarni czy odbojnika bo jest to spore wyzwanie i nie,tylko finansowe. Wałki wytrząsaczy nie pracują szybko i nie powinny mieć takiego wpływu na trzęsienie no chyba że uciągnęła się korba ....