Skocz do zawartości

Zdjęcie

Kury Nioski - Na Jajka

jajka nioski kury kury nioski hodowla niosek

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 Jacko3

Jacko3

Nowy

• Użytkownik
  • Pip
  • 2 postów

Napisano 21 lipiec 2015 - 07:28

Witam

Trzymam kury nioski na jajka do wsłasnego użytku posiadam 10 kur i koguta, dziennie mam 1-2 jajka nieraz wcale, zastanawia mnie w czym jest problem

Kury są roczne, do jedzenia daje im pszenice mają dostęp do wody i są na wolnym wybiegu, na wybiegu nie ma trawy jest tylko ziemia i chwasty typu pokrzywa.

Może brakuje im trawy, często rzucam im kapuste, jakieś resztki itp.

Prosze o pomoc

• 0

#2 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 21 lipiec 2015 - 07:33

Samą pszenice ? Jeśli tak to szybko i małymi kroczkami zmień to bo zaraz Ci to padnie....
  • 0

#3 Jacko3

Jacko3

Nowy

• Użytkownik
  • Pip
  • 2 postów

Napisano 21 lipiec 2015 - 07:53

Proszę o jakieś rady , bo babcia na wsi , karmi sama pszenica tylko ma cale podworze w trawie i ma duzo jaj.

• 0

#4 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 21 lipiec 2015 - 08:39

Właśnie odpowiedziałeś sobie na swoje pytanie, ogólnie Kuroń podaje się pszenicę kukurydzę mielona, oraz owies najlepiej jedzą go jesienią i zimą, od czasu do czasu ziemniaki ja obstaje za mała ich ilością, Kuroń można kupić witaminy do wody oraz krede pastewna daje się im też pokruszone skorupki jaj.
poza nawiasem na forum jest temat o drobiu wiec zapraszam tam "Porozmawiajmy o chodowli drobiu"
  • 0
Moja siła robocza c355 i mtz80

#5 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 21 lipiec 2015 - 08:43

Trzeba także podkreślić, że kurki mogą mieć przerwę w dostawie jajeczek, pierzenie np.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#6 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 21 lipiec 2015 - 09:07

nie jestem drobiażem, ale podczas szkoły poza teorią i praktyki liznąłem. Zmiana upierzenia wstrzymuje nieśność to każdy ze wsi wie.
Natomiast żywienie powinno być najlepsze dla każdej grupy zwierząt. Pszenica cała powinna być wypełnieniem diety a nie pełną dawką żywieniową. Weź kilka zbóż o których pisze robert powyżej, rozdrobnij i daj kurką oczywiście stopniowo. Nie dawaj żyta, pszenżyta. Do tej mieszanki dodaj witaminy, krede - można też do wody. Na start możesz dać koncentrat białkowy, również na wypierzenie.
Natomiast ziarna,pszenicy jako przysmak. Jak zaczną się nieś to wtedy możesz wycofać dodatki białkowe by ograniczyć przemysłówkę w żywieniu. Też prześledź wątek pt. Porozmawiajmy o hodowli drobiu. Tam jest wszystko o rozważnym żywieniu. :)
  • 0

#7 ania1983

ania1983

byle do wiosny: ODCHOWAĆ INDYCZĘTA :D

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 21 lipiec 2015 - 09:42

Panowie, a ja bym sie nie doszukiwała problemów w żywieniu. To prawda, pszenica to mało, ale powtarzam to po raz nie wiem który. Jak kupiliśmy pierwsze kury, to miałam o nich zerowe pojęcie. Jadły tylko i wyłącznie pszenice. żadnych witamin, kredy, kukurydzy...Nic. Dopiero kukurydze na zimę dostały. a niosły mi się przez półtora roku codziennie. 10 kur i 10 jaj. Dopiero dzięki forum uświadomiłam sobie że moje kury mają ubogą dietę, ale pszenica nie powinna mieć wpływu na nieśność. No, w moim wypadku przynajmniej tak nie był. No ale witaminy jak najbardziej wprowadź :) i koniecznie krede. Odrobacz. Może sa zarobaczone? No i trawe im koś co dzien :) Moje tez mają pustynny wybieg, ale mąz kosi trawę i się im daje.

No i zapraszam tak jak reszta, do już istniejącego tematu :)

• 0

#8 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 21 lipiec 2015 - 10:18

Aniu, właśnie pisałam na priv o tym odrobaczaniu, że zdało by się, jak nie lekiem to wrotyczem, oczywiście poza bogatszą dietą kurek plus witaminy i kreda. Co tu więcej dodać?
Każdy doradza jak może i pisze co wie.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#9 lottomito

lottomito

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 378 postów

Napisano 21 lipiec 2015 - 15:27

dokładnie jak piszę Vademecum. Zaaplikuj im koncentrat białkowy(jak bedzie Ci się drogo widziało to kup pełno wartościowe pasze dla niosek) Tym je poratuj. Czy to mają za ubogą dietę czy też są w fazie pierzenia  nie zaszkodzi im a na pewno pomoże. Z lekarstwami bym się wstrzymał do czasu aż pasza nie bedzie dawać efektu tzn około miesiąca. 

Nie zapominaj też o świeżej wodzie. Kreda i witaminy też im nie zszkodzą:) 

Życzę sukcesów:)

• 0

#10 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 21 lipiec 2015 - 20:55

Co wy macie z tą pszenicą u mnie jeśli chodzi o ziarno to pszenica stanowi ponad 90% diety i na jajka nie narzekam więc nie piszcie że niby pszenica szkodzi bo dla mnie to głupota, ptactwu potrzeba zieleniny i wynik jajkowy na pewno sie poprawi.

Pozdrawiam

• 0

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: jajka, nioski kury, kury, nioski, hodowla niosek

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych