Jump to content

Recommended Posts

Posted

Orientuje się ktoś jakie silniki deutza były zakładane do tych kombajnów. Chodzi o 4 cylindrowy model chłodzony cieczą. 

Chyba będę musiał zmierzyć się remontem tego silnika a nie mogę ustalić modelu, ba nawet doszukać się numerów seryjnych tego silnika. 

Posted

To były bodajże silniki typu 52D, takie same jak w starych ładowarkach ATLAS. Chyba będzie problem z częściami do tego silnika choć popytaj w sklepach gdzie mają części do maszyn budowlanych. Jeżeli kombajn jest w dobrym stanie, a te kombajny są bardzo trwałe, to może warto kupić jakiś Perkins AD3.152 lub o ile znajdziesz w dobrym stanie Perkins 4.154. Pozdrawiam wszystkich na Forum!

Posted

Dzięki ale niestety to nie ten silnik. Tamten bardziej przypomina silnik z c360 z tym że głowicę ma jedną i miskę olejową bardziej płaską. Hmmm muszę podjechać tam jutro i zrobić fotki bo już sam nie jestem pewien

Posted
kolego, znawcą nie jestem ale czy to jest deutz ? Lata temu miałem consula classa i ten sam silnik i w tym samym układzie, totalnie tosamo !!!! i kolego to był perkins !!!!! Patrz na pompe wtryskową ! Na moje oko to jest perkins .jeśli masz ten silnik to szukaj znaków perkinsa starych znaków są bite wszędzie !!!!!
Posted
Ja to wedle tytułu wątku pisałem, ale mi też bardziej pasuje na perkinsa w claasach to były montowane silniki perkinsa i mercedesa a rzadko deutz-a, tak jak vademecum pisze szukaj info o starszych modelach perkinsow.
Posted

Macie rację. Dzięki za pomoc. Rękę bym sobie dał uciąć że na tym silniku są symbole deutza. Ale ta moja wiedza pochodzi z przed kilku lat kiedy ostatni raz grzebałem przy tym silniku i słowie właściciela kombajnu który chce mnie ubrać w remont tego silnika.

Posted
nie kolego. Można wiele wypatrzeć i musi się go uruchomić. Jeśli nie wyjdzie szlif wału i cza będzie,go kupić to temont,wyjdzie cię co dwa używane. To jest perkins , byle czego nie włożysz a to kosztuje