Luke16 Posted July 28, 2015 Report Posted July 28, 2015 Jak uważacie w kwestii maszyn rolniczych. Nowa maszyna czy stara? Powiem tak osobiście wolę starsze sprzęty bo są znacznie lepiej wykonane z lepszych materiałów a ciągniki robili kiedyś z metalu a nie z plastiku. Moje zdanie jest jedno byle by gwarancję przetrwało.. Jakie jest wasze zdanie na ten temat? Quote
Michałek Posted July 28, 2015 Report Posted July 28, 2015 Też wolę nieco starsze maszyny gdyż są wykonane tak aby mogły pracować zdala od serwisu fabrycznego czy autoryzowanego. Wystarczy poprzeglądać sprawozdania finansowe producentów aby zorientować się że dochody tych firm z serwisu stale i szybko rosną. Jak już się taka firma dorwie klienta to go do siebie przywiązuje a klient płaci przez cały okres użytkowania maszyny. To zjawisko (ja bym nazwał raczej praktykami) nosi nazwę wtórnego feudalizmu i jest powszechne w świecie. Dotyczy nie tylko rolnictwa, ale także innych dziedzin życia. Najbardziej widoczne jest to w informatyce. Nie używam systemów operacyjnych Windows od wielu lat w komputerze i telefonie nie tylko dlatego że przywiązują mnie do producenta i trzeba za nie słono płacić, ale również dlatego że te bezpłatne mają zdecydowanie lepszą jakość.Ostatnie zmiany w prawie patentowym, zarówno polskim jak i UE dają narzędzia pozwalające firmom na jeszcze większe przywiązanie klienta do serwisu. Pozdrawiam wszystkich na Forum! Quote
Vademecum Posted July 29, 2015 Report Posted July 29, 2015 Jest wiele aspektów stare czy nowe. Podstawowy to ekonomiczny. Maszyna musi zarobić. Wydatek jednorazowy duży, a zwrot kosztu ciągnika z gospodarstwa kilku czy kilkudziesięciu hektarów dułgi.Osobiście użytkuje sprzęt w przedziale 20 - 30 lat. I nie zamierzam ubierać się w nowy ciągnik, uważam że są ważniejsze wydatki i nie tylko w gospodarstwie. Z drugiej strony jak słyszę co się dzieje z nowymi ciągnikami ijakich nastręczają problemów to mam przerażające wizje. Dalszy sąsiad ma John Deere ciągniki 2 szt. Na gwarancji w większym padała skrzynia i kilka,razy był serwis.Zaraz po gwarancji znów wyszły problemy i serwis wymontował i zabrał skrzynię biegów. Po dwuch tygodniach miał ciągnik sprawny, a koszt to 25 tyś. Lepiej wyszedłby jakby kupił dwie używki i jeszcze by kasy zostało niż ubierać się w nowy ciągnik. Ma swoich około 40 ha i dzierżawi ponad 100 tylko że ponad 30 km. dojeżdża do pola. A tak do tematu to spewnością lepsze w szerokim tego słowa znaczeniu nowe maszyny, ale stare są żywotniejsze i można samemu coś przy tym zrobić Quote
massay1 Posted July 29, 2015 Report Posted July 29, 2015 Tema bogaty............Na moje oko dużo zmiennych. zależy czy to maszyna czy traktor. Jeśli maszyna to nowa polska czy stara polska, nowa zachodnia czy stara zachodnia, oczywiście jaki areał, jaki dochód roczny.Jeśli ciągnik to na początek jaki areał, jaki dochód roczny, jaki budżet na zakup, na naprawy, jaka smykałka do napraw samemu, czy samotny w gospodarce czy jeden z wielu.Nie ma najmniejszej szansy znalezienia złotego środka czy ujednolicenia odpowiedzi w jakikolwiek sposób. Temat fajny i POTĘŻNY. Quote
Robert ;-) Posted July 29, 2015 Report Posted July 29, 2015 Stare to dobre wino i skrzypce ;-) a tak poważnie to wolę starsze maszyny sam pracuje na leciwych sprzetach a nowych nie wiele,wiadomo kasa.... Quote
Luke16 Posted July 29, 2015 Author Report Posted July 29, 2015 Temat ogólny... Ja mam porównanie nowy ciągnik vs ciągnik z roku 1984... Niestety wygrywa ten stary... Michałek 1 Quote
Luke16 Posted July 30, 2015 Author Report Posted July 30, 2015 PosiadamZetora Majora 80Renault 95-14Renault 70.34 Quote
Recommended Posts