Zbyszek77 Posted July 29, 2015 Report Posted July 29, 2015 Planuje zakup domu ale nie wiem jak się za to zabrać. Na razie jestem na etapie przeglądania ofert w jednym z biur nieruchomości - http://www.czaplaiczapla.pl/. Zastanawia mnie jednak na co powinienem zwracać uwagę przy wyborze ofert? Macie jakieś uniwersalne rady? Quote
Vademecum Posted July 29, 2015 Report Posted July 29, 2015 kolego temat jest złożony. Chodzi ci o stronę prawną ? wielkość ? położenie ? województwo czy region? dostęp do wody?może wybierz jakieś oferty i wtedy można będzie coś powiedzieć. Moim zdaniem rozważniej brać do remontu niż po remoncie a i nie określiłeś czy używany czy nowy z jakich lat. Pomijam budżet.Napewno dom po remoncienmoże ukrywać wady, a największą wadą jest to czy był kiedyś zalany i nie ważne czy od spodu czy góry.Moje kryteria byłyby: zdala od sąsiadów, w najwyższym punkcie, zdala od wylewowej rzeki, zdala od ruchliwej ulicy.Takie tyle.... Quote
Michałek Posted July 29, 2015 Report Posted July 29, 2015 Zacznij od gminy. Sprawdź miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego i studium dla tej nieruchomości w sąsiedztwie. Dokładnie przeczytaj te dokumenty aby Ci ktoś np. pod nosem nie wybudował kurnika. Dowiedz się czy w tym zakresie jest wszczęta jakaś procedura zmian (zawsze jest poprzedzona stosowną uchwałą rady gminy). Sprawdź jakie są podatki, jakie są media i jakie są za nie opłaty, oraz czyją własnością są przyłącza i czy przypadkiem nie przebiegają przez grunt sąsiada. Czy zimą droga jest odśnieżana. Pogadaj z sąsiadami kupowanej nieruchomości i zorientuj się czy chcesz ich mieć za sąsiadów. Przejrzyj księgę wieczystą czy nie zawiera podejrzanych wpisów. Zobacz czy dział trzeci i czwarty jest czysty. Wyciąg weź z dnia sporządzenia aktu notarialnego. Na samej nieruchomości zobacz czy są zachowane wszelkie wymagane prawem odległości i czy będą zachowane jeżeli rozbudujesz dom czy wybudujesz gospodarczy. Sprawdź w starostwie w budownictwie czy wszystkie budynki są wybudowane zgodnie z planem i czy mają pozwolenie na użytkowanie. Zażądaj okazania granic. Zorientuj się czy przez działkę nie ma przypadkiem tzw. swobodnego spływu wody i poziom wody gruntowej. W samym budynku zwróć uwagę na zgodność ze sztuką budowlaną, izolację termiczną i wodną, wystawę budynku, możliwości adaptacyjne, stan techniczny budynku i instalacji. Pozdrawiam wszystkich na Forum! Quote
singnoral Posted August 28, 2015 Report Posted August 28, 2015 Jest masa spraw: lokalizacja, stan domu, stosunek metrażu i lokalizacji do ceny. Quote
Martin Posted December 27, 2015 Report Posted December 27, 2015 Tak jak wspomniano przejrzyj księgi wieczyste. Teraz możesz to zrobić w domu bez konieczności chodzenia po sądach. Musisz tylko znać dokładny adres nieruchomości. Masz link: http://www.taki-kredyt.pl/ksiega-wieczysta-przez-internet Quote
masquerade Posted January 13, 2016 Report Posted January 13, 2016 Podobnie jak Zbyszek77 przymierzam się do zakupu domu więc dzięki za wszystkie rady, są bardzo pomocne! Quote
Martin Posted August 15, 2018 Report Posted August 15, 2018 Jak wcześniej napisałem warto dokładnie przejrzeć księgi wieczyste, zwrócić uwagę na hipotekę i ewentualną służebność. Tu uwaga może być wpisana tak zwana hipoteka przymusowa (za zaległości w podatkach, składkach ZUS itp.) Taka hipoteka zostaje nadal nawet gdy nieruchomość kupimy ad komornika czy syndyka. Quote
Vademecum Posted August 15, 2018 Report Posted August 15, 2018 wystarczy mieć kase. Wszystkie ewentualne wpisy i związane z tym konsekwencje wytłumaczy notariuszto jego obowiązek. Mogą być różne służebności ale takie nieruchomości omija się wielkim łukiem. Quote
Recommended Posts