krystian96 Posted July 31, 2015 Report Posted July 31, 2015 Witam. Otóż mój ojciec posiada 6 ha pola. Pare lat temu to iż zaniedbywał pole oddał je w dzierżawę sąsiadowi. Z racji tego że kończę szkołę za rok chciałbym przejąć te pole i zacząć działać na własną rękę. Przez ten okres było dobrze nawożone, odkwaszone i co parę lat rozrzucany gnój, wiadomo że naturalne metody najlepsze. Chcę po szkole ponieważ gdy będe pracował będzie mnie stać na opryski nawozy itp. Moje pytania brzmią następująco. •Brać pole w własne łapska i powoli zaczynać działać ? Czy mogę wyjść na tym nie korzystnie•Posiadam Ursusa C335 do remontu , 2/2,5 tys włożę i będzie działał jak należy więc zostawić go sobie czy sprzedać dołożyć i kupić Jakiś c380 ?•Przysługują mi jakieś dopłaty? Czyt. nie mi jako osobie tylko np ojcu Z góry dzięki za pomoc Quote
adam1208 Posted July 31, 2015 Report Posted July 31, 2015 - Zależy co chcesz uprawiać- Wystrczy Ci c335 na początek- sąsiad bierze dopłaty ?? Quote
krystian96 Posted July 31, 2015 Author Report Posted July 31, 2015 Nie dopłaty bierzemy my To zależy pszenica, rzepak , być może buraki cukrowe albo coś innego co będzie opłacalne Quote
Vademecum Posted July 31, 2015 Report Posted July 31, 2015 to 335 ci wystarczy i z nadwyżką. Natomiast co do uprawy to zgodnie z zmianowaniem. nie podajesz co sąsiad na tym uprawia w tym roku. Z drugiej strony rolnictwo na takiej powierzchni traktuj jako hobby. Quote
krystian96 Posted August 1, 2015 Author Report Posted August 1, 2015 No tak to ma być tylko dodatkowy dochód. z czasem być może jakaś dzierżawa W tamtym roku rzepak w tym pszenica była siana Quote
Vademecum Posted August 1, 2015 Report Posted August 1, 2015 . Po pszenicy generalnie możesz wszystko z wyłączeniem pszenicy. Rzepak, jęczmień, motylkowate. Kuku można po wszystkim. Buraka też możesz uprawiać Quote
krystian96 Posted August 1, 2015 Author Report Posted August 1, 2015 Trochę się na tym wszystkim znam, ojciec pomoże mi w opryskiwaniu i nawożeniu Zobaczy jak to wyjdzie , zarys planów w głowie jest Quote
Recommended Posts