Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam. Mam pytanie odnośnie karmienia cieląt od urodzenia aż do pierwszej ciąży u jałówki. Co podawać i w jakim czasie od urodzenia cielaka aby rozwijał się poprawnie i rósł szybko. Chodzi mi głównie w jakim czasie można podawać siano , sianokiszonkę, trawę i kiszonkę z kukurydzy.

• 2 weeks later...
Posted

Najważniejsze w karmieniu cieląt to prawidłowe i na czas podanie pierwszej siary

- jakościowa selekcja siary

- czas podania siary, najlepiej do 30 minut od narodzin

- ilość siary, 4 lity

- metoda karmienia siarą, sonda

Przeczytajcie artykuł na temat siary zamieszczony w styczniowym wydaniu TopAgrar przez Dr. Pawła Górkę z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie

http://www.aquablendpolska.com/odpajanie-siara-wciaz-wiele-do-poprawy,549.html

Przyjemnego czytania, to bardzo wartościowe informacje

• 2 months later...
Posted

Ja u moich cieląt oprócz zwykłych pasz stosowałem preparat mlekozastępczy Sprayfo fioletowe, można go podawac już od trzeciego dnia życia i ma tą zaletę, że znacznie przyśpiesza czas odsadzenia cielaka od krowy.

Posted
Witam.Mam kilka pytań odnośnie karmienia cieląt jestem młodym rolnikiem mam kilka cieląt od 1,5 do 2 miesięcy karmione sztucznym mlekiem granulkami i siano. Moje pytanie jest takie czy mogę dawać im już śrutę owsiana czy lepiej cały owiesi w jakich ilościach czy może leżeć w żłobie czy jakoś dawkować.
  • 2 months later...
Posted

Ja u moich cieląt oprócz zwykłych pasz stosowałem preparat mlekozastępczy Sprayfo fioletowe, można go podawac już od trzeciego dnia życia i ma tą zaletę, że znacznie przyśpiesza czas odsadzenia cielaka od krowy.

Też używam! Polecam też program "klub superhodowcy", oddają część kasy za niektóre produkty z Trouwa, w tym właśnie to sprayfo.