simson54 Posted August 2, 2015 Report Posted August 2, 2015 Witam chciałbym zapytać czy mleko takie ze sklepu lub od krowy można dawać małemu prosięciu jeśli maciora nie jest w stanie wykarmić dużego miotu prosiąt Quote
Vademecum Posted August 2, 2015 Report Posted August 2, 2015 obawiam się, że małe prosie nie napije się. To jedno. Mleko krowie można dać tylko kwaśne a ze sklepu nie zkwasi się.Kiedyś słyszałem o miksturze z krowiego mleka która nie zaszkodzi prosięciu, a mianowicie jakaś część mleka świerzego od krowy 1 jajo kurze i kilka kropli soku cytryny. Niestety nie znam proporcji. Taką mixturę należy zużyć od razu i nie wolno przechowywać.Z doświadczenia wiem, że prosie nie napije się samo, a i karmienie jest bardzo trudne. Quote
simson54 Posted August 2, 2015 Author Report Posted August 2, 2015 aha czyli lipa z tego co chciałem zrobić bo oprosiła mi się maciora ma 15 młodych i to jedno właśnie takie malutkie tamte wcale go do cycka nie dopuszczają i chciałem biedaka podkarmić troszke Quote
Vademecum Posted August 2, 2015 Report Posted August 2, 2015 Cobyś nie robił to zdechnie, no chyba, że po 10 dniach życia to wtedy są szanse. A robi się tak, że najsilniejsze się dopuszcza nachwilę potem zabiera się je i ssają słabsze a większym daje się paszę dla takich małych i specjalne modyfikowane dla prosiąt mleko w proszku. I w ten sposub jest szansa żeby nadwyżkę odchować. Pytanie czy masz czas. U mnie wypraszało się w 3 dni 10 -15 macior i nie było szans nic zrobić z nadwyżkami, a poniżej 10 szt. miałem bardzo rzadko, można przekładać z większego miotu do mniejszego ale tylko w pierwszej dobie po wyproszeniu i najmocniejsze podkłada się innej maciorze, nie powiem bo czasem to praktykowałem i przyjmowały się. W drugiej dobie już noworodek miał ciężko. Zdażało mi się , że maciora padła w dobe czy trzy doby po porodzie i podkładało się innym i różnie to było. Dlatego jednym z powodów jest to by duża ilość macior wypraszała się w 1-3 dni. Quote
okurcze Posted February 19, 2016 Report Posted February 19, 2016 Suplementy polecam klubu superhodowcy, mieli cos wlasnnie takiego, jak szukasz. Quote
Recommended Posts