Jump to content

Recommended Posts

Posted

obawiam się, że małe prosie nie napije się. To jedno. Mleko krowie można dać tylko kwaśne a ze sklepu nie zkwasi się.

Kiedyś słyszałem o miksturze z krowiego mleka która nie zaszkodzi prosięciu, a mianowicie jakaś część mleka świerzego od krowy 1 jajo kurze i kilka kropli soku cytryny. Niestety nie znam proporcji. Taką mixturę należy zużyć od razu i nie wolno przechowywać.

Z doświadczenia wiem, że prosie nie napije się samo, a i karmienie jest bardzo trudne.

Posted

aha czyli lipa z tego co chciałem zrobić bo oprosiła mi się maciora ma 15 młodych i to jedno właśnie takie malutkie tamte wcale go do cycka nie dopuszczają i chciałem biedaka podkarmić troszke 

Posted
Cobyś nie robił to zdechnie, no chyba, że po 10 dniach życia to wtedy są szanse. A robi się tak, że najsilniejsze się dopuszcza nachwilę potem zabiera się je i ssają słabsze a większym daje się paszę dla takich małych i specjalne modyfikowane dla prosiąt mleko w proszku. I w ten sposub jest szansa żeby nadwyżkę odchować. Pytanie czy masz czas. U mnie wypraszało się w 3 dni 10 -15 macior i nie było szans nic zrobić z nadwyżkami, a poniżej 10 szt. miałem bardzo rzadko, można przekładać z większego miotu do mniejszego ale tylko w pierwszej dobie po wyproszeniu i najmocniejsze podkłada się innej maciorze, nie powiem bo czasem to praktykowałem i przyjmowały się. W drugiej dobie już noworodek miał ciężko. Zdażało mi się , że maciora padła w dobe czy trzy doby po porodzie i podkładało się innym i różnie to było. Dlatego jednym z powodów jest to by duża ilość macior wypraszała się w 1-3 dni.
  • 6 months later...