Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam chce rozsiać nawóz wapniowy Dolokorn  nie wiem czy na ściernie i przeorać czy dopiero jak będę siał pszenice na jesień na glebę po siewie?

Posted
Kolego chodzi o to by wymieszać z ziemią w jaknajpłytszej uprawie. Jak zrobisz bardzopłytką orkę to nic się nie,stanie. Wapno przemieszcza się wgłąb, i orką siewną też nie głęboką podnosisz go pod powierzchnię. Wapno ma działać w wierzchniej warstwie. Jak go zaorzesz głęboko to zostanie stracone
  • 2 weeks later...
Posted

ja wapna węglanowe które stosuje się w tonach na hektar zawsze talerzowałem na ściernisku,natomiast te wapna(tlenkowo-magnezowe) które się stosuje w ilości 300-400kg/h powinno się siać 2-3 tygodnie przed siewem  na orkę i tylko wymieszać agregatem lub broną(tak mnie uczono na różnych szkoleniach rolniczych)-pozdrawiam

• 2 weeks later...
Posted

ja wapna węglanowe które stosuje się w tonach na hektar zawsze talerzowałem na ściernisku,natomiast te wapna(tlenkowo-magnezowe) które się stosuje w ilości 300-400kg/h powinno się siać 2-3 tygodnie przed siewem  na orkę i tylko wymieszać agregatem lub broną(tak mnie uczono na różnych szkoleniach rolniczych)-pozdrawiam

Co ile lat można nawozic pole Dolokornem co roku czy co 2 lata

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...