twardy Posted August 5, 2015 Report Posted August 5, 2015 Witam chce rozsiać nawóz wapniowy Dolokorn nie wiem czy na ściernie i przeorać czy dopiero jak będę siał pszenice na jesień na glebę po siewie?
twardy Posted August 5, 2015 Author Report Posted August 5, 2015 Będe jeszcze siał poplon zaraz po podorywce może wtedy rozsypać Dolokorn i przeorać póżniej z poplonem
twardy Posted August 5, 2015 Author Report Posted August 5, 2015 dawać go na ściernie czy jak zrobię podorywkę i będę siał poplon?,
twardy Posted August 6, 2015 Author Report Posted August 6, 2015 na ściernię i płytka uprawamam pytanie bo tu pisze ze wapno nie może być przeorane?http://dolokorn.pl/uzycie.php
Vademecum Posted August 7, 2015 Report Posted August 7, 2015 Kolego chodzi o to by wymieszać z ziemią w jaknajpłytszej uprawie. Jak zrobisz bardzopłytką orkę to nic się nie,stanie. Wapno przemieszcza się wgłąb, i orką siewną też nie głęboką podnosisz go pod powierzchnię. Wapno ma działać w wierzchniej warstwie. Jak go zaorzesz głęboko to zostanie stracone twardy 1
twardy Posted August 19, 2015 Author Report Posted August 19, 2015 Można wysiac Dolokorn tez przed siewem ?
Vademecum Posted August 19, 2015 Report Posted August 19, 2015 lepiej nie, ale tu nie chodzi tak bardzo o rośliny jak o nawóz który zastosujesz który przepadnie. twardy 1
henryk Posted August 20, 2015 Report Posted August 20, 2015 ja wapna węglanowe które stosuje się w tonach na hektar zawsze talerzowałem na ściernisku,natomiast te wapna(tlenkowo-magnezowe) które się stosuje w ilości 300-400kg/h powinno się siać 2-3 tygodnie przed siewem na orkę i tylko wymieszać agregatem lub broną(tak mnie uczono na różnych szkoleniach rolniczych)-pozdrawiam VoYtek8 and twardy 2
twardy Posted August 29, 2015 Author Report Posted August 29, 2015 ja wapna węglanowe które stosuje się w tonach na hektar zawsze talerzowałem na ściernisku,natomiast te wapna(tlenkowo-magnezowe) które się stosuje w ilości 300-400kg/h powinno się siać 2-3 tygodnie przed siewem na orkę i tylko wymieszać agregatem lub broną(tak mnie uczono na różnych szkoleniach rolniczych)-pozdrawiamCo ile lat można nawozic pole Dolokornem co roku czy co 2 lata
Recommended Posts