Mateo Posted August 6, 2015 Report Posted August 6, 2015 Witam. Za most zajmę się później. Ale hamulce być muszą. Także dziś rozkręciłem aby wymienić i przeczyścić pompkę i rurki. jedna wcale nie pompowała. I do niej mam pyttanie. Jest to ta krótka na lewo koło. rozebrałem pojechałem do sklepu. kupiłem nowy tłoczek uszczelkę. I dalej to samo. Nawet powiedzieli mi jak złożyć bo sam do końca nie wiedziałem. Ale po złożeniu wcale nie pompuje płynu... Tzn pompuje. Ale bardzo wolno, można powiedzieć że wcale. W porównaniu do tej długiej. to różnica bardzo wielka. Na zdj zamieszczam obrazzek jak złożyli mi w sklepie. Pewnie brakuje jeszcze jakiejś części. Prosiłbym o radę. Quote
Vademecum Posted August 6, 2015 Report Posted August 6, 2015 może była zapowietrzona. Kolego podstawa jeśli chcesz mieć spokuj z hamulcami na kilka lat to nie reanimuj trupa. Kup obie nowe pompki, nawet jak uszczelnisz tą to masz pewne, że długo nie pochodzi a w między czasie zacznie cieknąć długa. To samo z,cylinderkami. Dajesz oba nowe. Quote
massay1 Posted August 7, 2015 Report Posted August 7, 2015 Nie jesteś pierwszy co wymienił tylko bebechy i się rozczarował.Jeśli nie korzystasz z hamowania pojedynczymi kołami zostaw tylko krótką pompkę i odłącz ją z cylinderkami trójnikiem. Będziesz miał spokój na lata. Quote
Vademecum Posted August 7, 2015 Report Posted August 7, 2015 tak jest w ostrówku i chyba fabrycznie bo jeden pedał. Ale czy nie jest mniejsza siła hamowania na jednej pompie?osobiście nie jestem przekonany do tego rozwiązania Quote
izydor6280 Posted August 7, 2015 Report Posted August 7, 2015 kup krótką i trójnik, wywal długą jak pisze @massaychoć przy jakości dzisiejszych części do ursusa i tak mogą być cyrki, czasem kilka razy trzeba jechać reklamować pompkę czy cylinderek aż trafi się sprawny Quote
massay1 Posted August 7, 2015 Report Posted August 7, 2015 Na jednej pompce hamulce hamują mocniej przy mniejszej sile nacisku na pedał. Quote
Robert ;-) Posted August 7, 2015 Report Posted August 7, 2015 Podepne się tutaj,Koledze w c360 pękł lewy przewód hamulcowy przy samym cylinderku, został założony nowy, wlany też nowy płyn, w czasie tej roboty wyszło że pompka cieknie lewa i nie można było odpowietrzyc, dziś kupił nową pompkę i wraz nie można odpowietrzyc lewego koła:-( pompka nie pompuje płynu, były luzowane przewody od pomki, zalewana była płynem tzn poluzowany był przewód do prowadzący plyn i bez rezultatu? Nie mam pomysłu co dalej,w zimie wymieniałem obie pomki w c355 znajomego i poszło gładko a tu nie mam pomysłu! :-( może przez te upały Prawe koło hamuje prawidłowo Quote
Vademecum Posted August 7, 2015 Report Posted August 7, 2015 może ta nowa pompka jest nie halo ? mi poszła krótka w kombajnie, ale nic nie robie z,tym bo tam cza sterowanie skrzyni spuścić na dół i lepiej jak koła niema. Także rozpiołem hamulce i jade na jedno koło w razie W mam ręczny na oba. A dodam, że do anglika wżuciłem pompy od c 360 a cylinderki od 1614, rurka jedna prawa anglik i przerobione końcówki, a lewa c 360 tylko odwrotnie założona tzn. długim króćcem do pompy, a krótkim do cylinderka bo sprzęgło kolidowało, a długi króciec musiałem uciąć podtoczenie bo łapał tylko na 4 zwoje. Zrobiło się 4 lata temu i padło teraz. Za oryginalną pompe do mf- powiedzieli mi 500 euro a za cylinderek 200Ostatnio znalazłem sklep z częściami do koparek i mają tam taką samą pompe za 300 zł ale produkcja polskie rzemiosło, ale nie zamierzam tego już zmieniać. Dodam, że mam dostęp do czeskich pomp i cylinderków podobno lepsze. Pudełka zaklejone chologramem zetora. Quote
massay1 Posted August 8, 2015 Report Posted August 8, 2015 Z czeskimi zależy jak trafi. Swojego czasu u szwagra w 5340 wymienialiśmy pompki jedna za druga tak siadały. Nawet kupione u pepików były kiepskie. Dopiero któraś sztuka z kolei trafiona lepsza chodzi już parę ładnych lat.Nowe pompki są często zleżałe dobrze ją rozebrać i sprawdzić czy gumki nie są posklejane. Jak są twarde nie chce się ugiąć i przepuścić płynu na stronę która tłoczy. Różnie z nimi bywa. Quote
Robert ;-) Posted August 11, 2015 Report Posted August 11, 2015 Dziś kolega przywiózł pompkę nową i kilka minut zaciagnela płyn i się odpowietrzyło;-) nie do końca co prawda ale czasu nie starczyło na zabawę, ale nie tak jak na tej pierwszej kilka godzin deptania i zero wyniku, kilka osób się upierało że pompka dobra a jednak się mylili;-) co to za części teraz robią :-(:-(:-(:-(:-( Quote
massay1 Posted August 11, 2015 Report Posted August 11, 2015 He he. Nie jesteś pierwszy i nie ostatni. Dobrze że coś się wyjaśniło. Quote
Vademecum Posted August 12, 2015 Report Posted August 12, 2015 prawdopodobnie to te,uszczelniacze zleżałe, można byłoby fatygnąć się i wymienić uszczelniacze chodźby z ciekawości Quote
Recommended Posts