troszkin Posted August 8, 2015 Report Posted August 8, 2015 Dzisiaj do mnie przyjadą o 15 z wodno- kanalizacyjnego. Od mojego domu ok 60-70 m jest działka budowlana i oni chcą postawić tam hydrant. I w tym cały problem ze oni chcą jak najkrótsza droga poprowadzić te rury z mojego hydrantu do tego nowego. Oni najlepiej przekopali by przez podwórko i przez stodole lub przez łąkę. I teraz moje pytanie jesli to mój teren to ja sie mogę nie zgodzić niech kopia do okola przez pole. Moje pytanie czy ja mogę wybrać gdzie oni beda kopać czy jak oni postawia ze tu chca i koniec.Dzięki za wszelkie podpowiedzi i porady Quote
Robert ;-) Posted August 8, 2015 Report Posted August 8, 2015 Jeśli wcześniej nie była wyznaczona trasa do nowego hydrantu, to raczej potrzebują twojej zgody, ja w każdym razie nie zgodził bym się na przekopanie podwórka tylko albo do około albo tam gdzie ja bym chciał potem z taką rurka możesz mieć problemy z dostaniem zgody na budowę czy czegoś w tym rodzaju, może jeszcze ktoś bardziej zorientowany się odezwieale lepiej niech kopią poza podwórkiem Quote
troszkin Posted August 8, 2015 Author Report Posted August 8, 2015 Sprawa sie wyjaśniła byli u mnie przedstawiciele będą kopać przez pole. Po budowie przywrócom do stanu pierwotnego i powiedzieli ze mogę sie ubiegać o odszkodowanie za przekopanie drogi.Dzięki robert1983 za podpowiedz Quote
Vademecum Posted August 8, 2015 Report Posted August 8, 2015 Kolego twój teren i ty nawet możesz nie wyrazić zgody, a oni mają możliwość osiągnąć cel przez sąd, ale tylko jako dobro konieczne albo dobro społeczne. Dobrze jest nie stawać okoniem tylko się dogadać, a oni poprowadzą rurę albo kabel tam gdzie ty chcesz.To ty decydujesz którędy pójdzie rura, a jeśli twoja opcja będzie droższa to oni itak nie mogą zrobić inaczej. Mnie chcieli po skosie przez działkę puścić kabel albo postawić słup. Skończyło się na tym , że 1,5 metra kopali w 3 granicach działki 3 x dalej. I też straszyli sdem, aż w końcu poszło po mojemu. mora 1 Quote
Michałek Posted August 8, 2015 Report Posted August 8, 2015 To nie jest postępowanie sądowe lecz administracyjne więc straszenie sądem świadczy że osoba strasząca wie na ten temat tyle co nic. Mówi o tym art. 124 ustawy z 21 sierpnia 1997 r. o gospodarce nieruchomościami. W postępowaniu sądowym możesz żądać ustanowienia opłaty za służebność przesyłu na podstawie art. 3052 kodeksu cywilnego. Pozdrawiam wszystkich na Forum! mora 1 Quote
troszkin Posted August 8, 2015 Author Report Posted August 8, 2015 Co ty Michałek cały kodeks masz w głowie Dzięki za info Pozdrawiam gorąco Quote
henryk Posted August 15, 2015 Report Posted August 15, 2015 czytając posty na forum stwierdzam że Michałek ma szeroki zakres wiedzy w każdym temacie i o to chodzi,w końcu po to jest to forum-pozdrawiam Robert ;-) and VoYtek8 2 Quote
Michałek Posted August 15, 2015 Report Posted August 15, 2015 Niestety nie mam w każdym temacie, co bardzo żałuję, ale dziękuje za uznanie. Jest ono dla mnie szczególnie cenne, że napisał to Kolega którego cenię i szanuję za wiedzę, doświadczenie i otwartość na poglądy. Ponadto ze względu na wiek moja wiedza jest już lekko przeterminowana. Pozdrawiam wszystkich na Forum! henryk 1 Quote
Recommended Posts