troszkin Posted August 10, 2015 Report Posted August 10, 2015 Witam czy spotkał sie ktoś kiedyś z czymś takim. Zastanawiam się nad kupnem i siewem zboża jarego (żyta)Jeśli ktoś spotkał się z czymś takim to proszę o wszystkie nawet najdrobniejsze informacje co to siewu uprawy itp. Odmiana nazywa się ŻYTO BOJKO Pozdrawiam Quote
Michałek Posted August 10, 2015 Report Posted August 10, 2015 Ta odmiana nie jest jara lecz przewódka. Nie siałem na wiosnę lecz jesienią bo wiosną, jak to rolnicy mówią, należy siać na św. Józefa, jak groch. Jak zauważyłem wymagania glebowe ma niskie a wysokie co do struktury gleby. Ważne aby gleby zbytnio "nie uprawić". Nie stosuj "skracaczy" źdźbła bo obniżają plon lecz z głową nawoź. Wysiew trochę rzadszy niż innych odmian bym polecił. Ok. 300 sztuk nasion na 1 m kwadratowy przy wczesnym siewie i 350-400 przy późnym. Mnie jakoś nie przypadło do gustu i uprawiałem tylko dwa lata, ale inni rolnicy uprawiają. Pozdrawiam wszystkich na Forum! Quote
henryk Posted August 11, 2015 Report Posted August 11, 2015 jeśli idzie o to żyto bojko to tak się składa że je siałem na jesień i na wiosnę jako jare bo to faktycznie przewódka,powiem tak jako zimowe przy silnych mrozach a kilka lat temu była sroga zima wymarzło 70%,na drugi rok było lepsze ale zbiór nędzny 2,5 T/ha,z kolei jare jeszcze gorsze 1,5T/ha,po prostu wszyscy w rodzinie mnie wyśmiali bo miało być takie cudowne,materiał siewny dałem po 200zł/100kg,wg. producenta lepszego nie znajdziesz a w rzeczywistości po prostu wielkie g...,jedynie co dobre to może na kiszonkę bo faktycznie wyrasta do 2 m. wysokości,z kolei ziarno drobne jak najdrobniejszy poślad,jeśli już jednak się zdecydujesz to powiem tak siew jesienny koniec października natomiast wiosenny nawet 20 lutego jeśli warunki pozwolą,ale 1-5 marzec to dobra pora,120-140kg/ha to bardzo dobrze bo ze względu na drobne nasiona to i tak będzie gęste, ja zasiałem za gęsto bo przecież człowiek nie ma od razu takiej wiedzy i stąd może też ta porażka,jeszcze reklamy mówią że wolne od sporyszu z kolei u mnie było tyle sporyszu że miałem wątpliwość czy na młynie kupią ale jakoś się udało,to tyle więcej już go nie zasieję -pozdrawiam Quote
troszkin Posted August 11, 2015 Author Report Posted August 11, 2015 Henryk a na jakiej ziemi siałeś i ile nawozów dawałeś Pozdrawiam Quote
henryk Posted August 11, 2015 Report Posted August 11, 2015 ziemia 4-5 klasa 30ton obornika na ha,200kg lubofoska,i 150 saletrzak wiosną Quote
henryk Posted August 11, 2015 Report Posted August 11, 2015 zawsze bronuję obojętnie żyto czy inne zboza Quote
henryk Posted August 11, 2015 Report Posted August 11, 2015 w tym roku na 5 klasie miałem 4t/ha żyta Quote
troszkin Posted August 11, 2015 Author Report Posted August 11, 2015 To co byście polecili zasiać bo to jest ten knif ze te pole jest przy lesie i jak zasieje zboże na zimę to całą zimę żerują. Chciałbym zasiać cos na wiosnę ale oprócz owsa 6 klasa ziemi Quote
henryk Posted August 12, 2015 Report Posted August 12, 2015 jeśli ziemia słaba to zaryzykuj to żyto bojko ale musisz zasiać jak najwcześniej ,jak juz pisałem nawet w lutym jeśli jest możliwość,może się Ci uda,ja zrobiłem błąd bo zasiałem totalnie za gęsto i stąd w duzym stopniu moja porażka i niechęć,ale ziarno ma faktycznie drobne-pozdrawiam,na 6 klasie możesz też zasiać łubin lub seradelę... Quote
troszkin Posted August 12, 2015 Author Report Posted August 12, 2015 Wiec jak bym zasiał 140 kg na ha to bedzie dobrze Quote
Recommended Posts