Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam serdecznie. Jestem już po żniwach. Co roku w tym okresie pryskam ściernisko od chwastów zamienikami roundupu, ale nigry jeszcze nie było takiej suszy. Więc moje pytanie czy jest sens pryskać teraz, czy ktoś z was pryskał??

Posted

Pryskanie ściernisk, moim skromnym zdaniem, nie tylko w tym roku ale każdego roku mija się z celem. Chwasty są skoszone i już wydały nasiona, a te jeszcze nie wzeszły. Spróbuj wykonać orkę chemiczną. Zrób podorywkę (talerzowanie, kultywatorowanie) jak tylko warunki wilgotnościowe się poprawią, a na przełomie września i października opryskaj i pozostaw na zimę. Na wiosnę agregat i siew.

Oprysk pod oziminy moim skromnym zdaniem nie ma sensu bo czasu na niego jest zbyt mało. Podawane w ulotkach 3 tygodnie to zbyt krótki czas na zniszczenie chwastów takich jak perz. Pryskanie co roku glifosatem wbrew zapewnieniom producenta, powoduje nagromadzenie w glebie i jego pobieranie wprost z gleby przez kiełkujące rośliny. Zwalcz chwasty raz a solidnie. Pozdrawiam wszystkich na Forum!

Posted

ja mam doświadczenie z glifosatem w różnych przypadkach. To co pisze na ulotce a jest istotne to fo, że stosuje się środek na intensywnie rosnące chwasty. I fakt doświadczony przeze mnie to że należy nie robić uprawy pożniwnej przy stosowaniu glifosatu. Zostawić ściernię dopuki chwasty uzyskają 15 do 20 cm. Jeśli tak nie jest to stosowanie niema sensu. Kiedyś po zimowym jęczmieniu stależowałem i bardzo późno stosowałem glofosat gdzieś w połowie października, był perz widoczny 15 cm. w przeciągu 14 dni nie było chłodno, na drugi rok perz był.

Glifosat stosujesz jak masz chwasty trudne do,zwalczenia właśnie perz, a wtedy czekasz aż on odrośnie po żniwach, w preciwnym razie efektu niema

Posted

mnie się wydaje jeśli chciałbyś pryskać randapem ściernisko musiało by troszke przepadać teraz to ziele co zostało po skoszeniu zboża jest takie przysuszone musiało by się troszke pokazać żywe i wtedy pryskać 

Posted

Witam serdecznie. Jestem już po żniwach. Co roku w tym okresie pryskam ściernisko od chwastów zamienikami roundupu, ale nigry jeszcze nie było takiej suszy. Więc moje pytanie czy jest sens pryskać teraz, czy ktoś z was pryskał??

Powiem ci tyle robisz bardzo duży błąd pryskajac na ściernisko.

Kiedyś z 3-4 lata temu tez tak robiłem ale człowiek uczy sie całe zycie.

Chwasty potrzebują delikatnego wiaterku zeby sie rozsiac po całej okolicy to pomyśl jak taki chwast spotka sie z hederem i motowidlami nasionka spadają na ziemie. Druga sprawa jesli na wiosnę lub jesień siejesz zboże to te chwasty rosną razem ze zbożem i jak bys popryskał 14dni przed żniwami to ten chwast ma bardzo dobrze rozwinięty układ listny wiec ma większa sile pociągu trucizny do korzenia. Dlatego najlepiej pryskać w zbożu. Wiem troszkę sie zniszczy zboże ale jest efekt i na 2 lata spokój

Pozdrawiam