Andrzej92xp Posted August 11, 2015 Report Posted August 11, 2015 Witam serdecznie. Jestem już po żniwach. Co roku w tym okresie pryskam ściernisko od chwastów zamienikami roundupu, ale nigry jeszcze nie było takiej suszy. Więc moje pytanie czy jest sens pryskać teraz, czy ktoś z was pryskał?? Quote
Michałek Posted August 11, 2015 Report Posted August 11, 2015 Pryskanie ściernisk, moim skromnym zdaniem, nie tylko w tym roku ale każdego roku mija się z celem. Chwasty są skoszone i już wydały nasiona, a te jeszcze nie wzeszły. Spróbuj wykonać orkę chemiczną. Zrób podorywkę (talerzowanie, kultywatorowanie) jak tylko warunki wilgotnościowe się poprawią, a na przełomie września i października opryskaj i pozostaw na zimę. Na wiosnę agregat i siew.Oprysk pod oziminy moim skromnym zdaniem nie ma sensu bo czasu na niego jest zbyt mało. Podawane w ulotkach 3 tygodnie to zbyt krótki czas na zniszczenie chwastów takich jak perz. Pryskanie co roku glifosatem wbrew zapewnieniom producenta, powoduje nagromadzenie w glebie i jego pobieranie wprost z gleby przez kiełkujące rośliny. Zwalcz chwasty raz a solidnie. Pozdrawiam wszystkich na Forum! Andrzej92xp 1 Quote
Vademecum Posted August 11, 2015 Report Posted August 11, 2015 ja mam doświadczenie z glifosatem w różnych przypadkach. To co pisze na ulotce a jest istotne to fo, że stosuje się środek na intensywnie rosnące chwasty. I fakt doświadczony przeze mnie to że należy nie robić uprawy pożniwnej przy stosowaniu glifosatu. Zostawić ściernię dopuki chwasty uzyskają 15 do 20 cm. Jeśli tak nie jest to stosowanie niema sensu. Kiedyś po zimowym jęczmieniu stależowałem i bardzo późno stosowałem glofosat gdzieś w połowie października, był perz widoczny 15 cm. w przeciągu 14 dni nie było chłodno, na drugi rok perz był. Glifosat stosujesz jak masz chwasty trudne do,zwalczenia właśnie perz, a wtedy czekasz aż on odrośnie po żniwach, w preciwnym razie efektu niema Quote
simson54 Posted August 11, 2015 Report Posted August 11, 2015 mnie się wydaje jeśli chciałbyś pryskać randapem ściernisko musiało by troszke przepadać teraz to ziele co zostało po skoszeniu zboża jest takie przysuszone musiało by się troszke pokazać żywe i wtedy pryskać Quote
Vademecum Posted August 11, 2015 Report Posted August 11, 2015 pod ozime nie zdążysz zastosować Andrzej92xp 1 Quote
troszkin Posted August 11, 2015 Report Posted August 11, 2015 Witam serdecznie. Jestem już po żniwach. Co roku w tym okresie pryskam ściernisko od chwastów zamienikami roundupu, ale nigry jeszcze nie było takiej suszy. Więc moje pytanie czy jest sens pryskać teraz, czy ktoś z was pryskał?? Powiem ci tyle robisz bardzo duży błąd pryskajac na ściernisko.Kiedyś z 3-4 lata temu tez tak robiłem ale człowiek uczy sie całe zycie.Chwasty potrzebują delikatnego wiaterku zeby sie rozsiac po całej okolicy to pomyśl jak taki chwast spotka sie z hederem i motowidlami nasionka spadają na ziemie. Druga sprawa jesli na wiosnę lub jesień siejesz zboże to te chwasty rosną razem ze zbożem i jak bys popryskał 14dni przed żniwami to ten chwast ma bardzo dobrze rozwinięty układ listny wiec ma większa sile pociągu trucizny do korzenia. Dlatego najlepiej pryskać w zbożu. Wiem troszkę sie zniszczy zboże ale jest efekt i na 2 lata spokój Pozdrawiam Andrzej92xp 1 Quote
Vademecum Posted August 11, 2015 Report Posted August 11, 2015 Glifosatem niszczy się przede wszystkim perz i samosiewy rzepaku. ale nie stosuje się go na ściernię tylko jak chwasty odrosną koniec września, październik przed przymrozkami min,14 dni Andrzej92xp 1 Quote
Andrzej92xp Posted August 12, 2015 Author Report Posted August 12, 2015 to w tym roku odpuszczam sobie pryskanie. Na Lubelszczyzinie straszna susza. Di tego ja mam ziemie piaszczyste więc szkodza zachodu. Dziękuje za cenne rady Quote
miszka Posted August 15, 2015 Report Posted August 15, 2015 Ja wczoraj pryskalem rundap flex poprzednio nazywał się roundap energy . Juz 5 dni po użyciu można wchodzić z uprawą. Miałem robić podorywke ale sucho jak cholera. Quote
Recommended Posts