Jump to content

Recommended Posts

Posted

Koledzy mam pytanie odnośnie prawa jazdy na ciągnik ,otóż w starych pj pod kat. T było napisane mniej więcej że uprawnia do kierowania ciągnikem z p-pami o łącznym ciężarze ileś ton (nieistotne)i teraz problem w tym że syn ma nowe PJ i tam pod kat. T nic nie pisze o p-pach tylko muśi być jeszcze E, a policjant twierdzi że jeśli nie ma E to nie można jeździć z p-pą ,nadmieniam żę syn  miał wcześniej to stare PJ a  dopiero po wymianie nie przystawili pieczątki na E,jak to się ma żeby to wszystko było prawnie załatwione,ja akurat mam kat.ABCDE więc nie mam problemu,chociaż raz też spotkałem policjanta że podczas kontroli stwierdził że nie mam PJ na ciągnik ale kazałem żeby sprawdził w wydziale komunikacji jakie było moje pierwsze PJ i sobie odpuścił,myślę że mnie zrozumieliście  o co chodzi ,liczę że ktoś coś doradzi-pozdrawiam

Posted

Mniej więcej zrozumiałem o co chodzi w Twoim pytaniu.

Z tego co się orientuję prawo jazdy kategorii T uprawia do jeżdżenia ciągnikiem lub innym pojazdem wolnobieżnym z możliwością podczepienia maszyny zawieszanej oraz jazdy w przyczepą lub dwiema przyczepami i nie potrzeba do tego żadnych innych kategorii prawa jazdy. Nawet 16-latek (kategorie A1 oraz T są dostępne od tego wieku) ma PJ kategorii T to może się poruszać ciągnikiem wraz z przyczepą\przyczepami, a przecież nie ma możliwości zrobienia prawa jazdy kategorii E. Więc w przypadku Twojego syna, gdy ma kategorie T, ale nie ma kategorii E pomimo tego że mógłby mieć jest tak samo. Sytuacja wygląda zupełnie inaczej wtedy, gdy ma się tylko kategorię B, wtedy można jeździć przyczepą "lekką" czyli do 750kg, oczywiście o ile masa całego zestawu nie przekracza 2,5 tony, z tą kategorią ciągnikiem jeździć można, tyle że bez żadnej maszyny podczepionej z tyłu (tego pewien nie jestem!) oraz z przyczepą na tych samych zasadach jak w przypadku samochodu osobowego.

Podsumowując to wszystko: to policjant był niestety w błędzie, ponieważ Twój syn jako posiadacz kategorii T może poruszac się ciągnikiem rolniczym z przyczepą/przyczepami bez konieczności posiadania kategorii E. Myślę że pomogłem. Pozdrawiam :)

Posted

Z art. 6 ust. 1 pkt 11 ustawy z dnia 5 stycznia 2011 r. o kierujących pojazdami prawo jazdy kategorii T stwierdza posiadanie uprawnienia do kierowania:
a) ciągnikiem rolniczym lub pojazdem wolnobieżnym,
B) zespołem pojazdów złożonym z ciągnika rolniczego z przyczepą (przyczepami) lub pojazdem wolnobieżnym z przyczepą (przyczepami),
c) pojazdami określonymi dla prawa jazdy kategorii AM.

Z tym brakiem problemów do kierowania ciągnikiem i pojazdem wolnobieżnym z kategoriami B, C1, C, D1 i D bez przyczepy innej niż lekka i B+E, C1+E, C+E, D1+E i D+E z przyczepą (przyczepami) nie jest do końca tak bezproblemowo. O prawie do kierowania ciągnikiem i pojazdem wolnobieżnym na podstawie tych kategorii mówi art. 6 ust. 3 pkt 1 i drugi tej samej ustawy:
3. Na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej prawo jazdy:
1) kategorii B, C1, C, D1 i D uprawnia do kierowania ciągnikiem rolniczym, pojazdem wolnobieżnym oraz zespołem złożonym z tego pojazdu i przyczepy lekkiej;
2) kategorii B+E, C1+E, C+E, D1+E i D+E uprawnia do kierowania zespołem pojazdów złożonym z ciągnika rolniczego z przyczepą (przyczepami) lub pojazdu wolnobieżnego z przyczepą (przyczepami);

Żeby kierować ciągnikiem rolniczym za granicą konieczne jest prawo jazdy kategorii T, tak jak do prowadzenia motocykla do 125 ccm i mocy nie przekraczającej 0,1 kW/kg masy własnej w Polsce wystarczy posiadane ponad 3 lata prawo jazdy kat. B, ale za granicą już jechać nie wolno.

Pozdrawiam wszystkich na Forum!