Jump to content

Recommended Posts

Posted

Chciałbym zamienić poczciwego Bizona na inny kombajn, tylko nie wiem który wybrać czy Claas czy John Deree czy New Holland. Dużo opinii krąży, że Claas ma duże prawdopodobieństwo zapalenia się niż inne. Chciałbym poznać wasze opinie na ten temat.

Posted

U mnie w okolicy jest kilka Classów i z tego co wiem jeszcze żaden w płomieniach nie stanął. :)

Nie sprecyzowałeś swojego pytania dot. kombajnu, chodzi Ci o nowy czy używany? Jaka ma być wielkość tego kombajnu oraz ile zamierzasz na niego wydać? Pozdrawiam :)

Posted

Koledzy ja się w ogóle nie znam na kombajnach bo mam tylko 3 ha ale z mojej obserwacji u mnie w regionie wiem jedno;to co rekord zrobi przez godzine to class  robi 35-40 minut ,reasumując rekord 290zł/godz.,class 350 /godz.,wolę sto razy zamówić classa niż raz rekorda-pozdrawiam

Posted

Dobierz kombajn do wielkości gospodarstwa. Uwzględnij także możliwość jego garażowania. Dobierając uwzględnij czy wszystkie uprawiane rośliny dojrzewają razem czy rozkłada się to w dłuższym okresie, jakie masz zasoby pracy, tzn. czy zależy Ci na szybkim załatwieniu żniw czy możesz rozłożyć je na więcej czasu, czy może warto rozejrzeć się za usługami. Jeżeli uprawiasz żyto bęben powinien mieć większą średnicę, dla zbóż niskich nie ma to znaczenia. Im lepsza ziemia tym powinna być większa powierzchnia powierzchnia podsiewaczy i wytrząsaczy w stosunku do przepustowości. Zobacz jaka jest dostępność części zamiennych. Kombajny zachodnie są produkowane w seriach modeli. Wybieraj zawsze z początki lub ze środka serii modeli gdyż te najwyższe modele bywają wysilone i starsze bywają awaryjne z uwagi na zmęczenie materiału. Pozdrawiam wszystkich na Forum!

Posted

U mnie w okolicy jest trochę różnych kombajnów, najwięcej claasow jest trochę jeleni i bizonow psują się poruwnywalnie, ważne aby nie kupić jakiegoś wynalazku typu volvo czy droningborg, international,

najbardziej zbliżony do bizona będzie New Holland oczywiście te starsze modele.

, ja osobiście wolę sprzęt mało skomplikowany, czym prostszy tym lepszy.jak najmniej elektroniki i innych udziwnień

Najważniejsze to kupić sprzęt nie wytluczony, i w dobrym stanie .