Chciałbym zamienić poczciwego Bizona na inny kombajn, tylko nie wiem który wybrać czy Claas czy John Deree czy New Holland. Dużo opinii krąży, że Claas ma duże prawdopodobieństwo zapalenia się niż inne. Chciałbym poznać wasze opinie na ten temat.
Napisano 16 sierpień 2015 - 07:12
Chciałbym zamienić poczciwego Bizona na inny kombajn, tylko nie wiem który wybrać czy Claas czy John Deree czy New Holland. Dużo opinii krąży, że Claas ma duże prawdopodobieństwo zapalenia się niż inne. Chciałbym poznać wasze opinie na ten temat.
Napisano 16 sierpień 2015 - 07:54
masz 56 ? jeśłi tak to kup rekorda myśle ze będzie lepszy pod względem części
Napisano 16 sierpień 2015 - 08:08
Kolega nie chce zamieniać bizona na bizona. Szuka coś zachodniego JD, Class czy NH.
Napisano 16 sierpień 2015 - 09:44
U mnie w okolicy jest kilka Classów i z tego co wiem jeszcze żaden w płomieniach nie stanął.
Nie sprecyzowałeś swojego pytania dot. kombajnu, chodzi Ci o nowy czy używany? Jaka ma być wielkość tego kombajnu oraz ile zamierzasz na niego wydać? Pozdrawiam
Napisano 16 sierpień 2015 - 09:46
na jaki areał i jaka kwota ?
od kilku lat z johnem nie mamy problemów, co najwyżej drobne naprawy przed sezonem, jak wymiana łożyska czy paska, więc mogę poleciś
Napisano 16 sierpień 2015 - 15:04
Koledzy ja się w ogóle nie znam na kombajnach bo mam tylko 3 ha ale z mojej obserwacji u mnie w regionie wiem jedno;to co rekord zrobi przez godzine to class robi 35-40 minut ,reasumując rekord 290zł/godz.,class 350 /godz.,wolę sto razy zamówić classa niż raz rekorda-pozdrawiam
Napisano 16 sierpień 2015 - 15:48
Dobierz kombajn do wielkości gospodarstwa. Uwzględnij także możliwość jego garażowania. Dobierając uwzględnij czy wszystkie uprawiane rośliny dojrzewają razem czy rozkłada się to w dłuższym okresie, jakie masz zasoby pracy, tzn. czy zależy Ci na szybkim załatwieniu żniw czy możesz rozłożyć je na więcej czasu, czy może warto rozejrzeć się za usługami. Jeżeli uprawiasz żyto bęben powinien mieć większą średnicę, dla zbóż niskich nie ma to znaczenia. Im lepsza ziemia tym powinna być większa powierzchnia powierzchnia podsiewaczy i wytrząsaczy w stosunku do przepustowości. Zobacz jaka jest dostępność części zamiennych. Kombajny zachodnie są produkowane w seriach modeli. Wybieraj zawsze z początki lub ze środka serii modeli gdyż te najwyższe modele bywają wysilone i starsze bywają awaryjne z uwagi na zmęczenie materiału. Pozdrawiam wszystkich na Forum!
Napisano 16 sierpień 2015 - 17:16
Napisano 16 sierpień 2015 - 21:26
ja posiadam ihc 431 kosze nim około 20 ha i jestem zadowolony
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych