Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam ostatni zakupiłem ursusa 914 i od początku są z nim problemy. Jednym z nich był wom który w żaden sposób nie chciał się wyłączyć. Jak się okazało była to wina pękniętych tarcz a także podnośnik który nie utrzymywał narzędzi. Wymieniliśmy więc z pomocą mechanika uszczelki na tłoku podnośnika. Po wyjeździe w pole okazało się że problem nie został rozwiązany a polega on na tym że gdy przesunę wajchę sterowania podnośnikiem do samego końca podnośnik podnosi sprzęt ale słychać głośne wycie pompy które na chwilę ustaje ale po chwili znowu jest słyszalne. Do tego gdy zagaszę ciągnik to podnośnik opada w szybkim tempie
(wajcha jest cały czas przesunięta na sam koniec). Czy takie wycie pompy jest normalne? Czy to wina pompy, rozdzielacza a może zła regulacja? Proszę o pomoc. Dodam że po raz pierwszy obsługuje ciągnik tego typu. Wcześniej pracowałem na trzydziestce.

Posted

Przyczyny mogą być dwie. Albo nieszczelność przewodów wewnątrz, albo rozdzielacz. Najpierw zmień mechanika który nie potrafił tego zdiagnozować. Nie wyje pompa lecz przewody hydrauliczne gdyż olej wypływając pod wysokim ciśnieniem osiąga prędkości wyższe niż dopuszczalne i przepływ jest wtedy turbulentny zamiast laminarnego. Nie widząc ciągnika postawiłbym na rozdzielacz gdyż z mojego doświadczenia zazwyczaj kolejność jest taka, że najpierw nie trzyma rozdzielacz i przy braku reakcji serwisowej to "wycie" doprowadza do dalszych zniszczeń uszczelniaczy, a w skrajnych przypadkach pęknięcia jakiegoś przewodu. Pozdrawiam wszystkich na Forum!

Posted

problem w wypracowanym rozdzielaczu, a pompa wyje bo non stop daje ciśnienie i nie podnosi do końca bo jest wyciek na rozdzielaczu. Poszukaj dobrego mechanika bo zakładają nowe rozdzielacze i z marnym efektem

Wałek to jest pikuś w tym ciągniku tyle, że cza zrzucić płytę narzędziową. Hydraulika to już wyzwanie

Posted

Podnośnik opuszcza? Jeśli tak to głośna praca pompy może być spowodowane zużyciem samej pompy. Podnośnik poprawia pozycje ramion za każdym razem gdy opada a kiepska pompa (lub jej napęd) daje o tym znać. Przewody na pewno nie wydaja dźwięku.

Posted
no właśnie "Poprawia" tego słowa mi brakowało, jeśli rozdzielacz nie trzyma to nie podnosi do samej góry i pompa non stop tłoczy, ale jak pompa padnięta to też nie złapie górnego pónktu i będzie obciążona. Pompa to około 3 stówy i bez połowienia wymienia się ją, także możesz ją wymienić bo w przypadku roboty rozdzielacza i tak każdy dobry mechanik wymieni pompę na nową.
Posted

Uszkodzenie pompy odpada gdyż Kolega to sprawdził opisał to szczegółowo. Pompa nie będzie wydawać dźwięków słyszalnych gdyż jej obudowa jest zbyt gruba aby zaczęła drgać w pasmie słyszalnym. Ważne aby mechanik sprawdził czy gdzieś nie ma mikroprzecieków np. na złączach, bo one mogą być przyczyną szybszego zużywania się rozdzielacza. Sprawdź też przy okazji olej żebyś w przyszłości nie pisał jak jeden z Kolegów na konkurencyjnym forum "ostatnio przez hipol w skrzyni zetora nauczyłem się rozbierać i składać na czas podnośnik i rozdzielacz zetora i to z zamknietymi oczami".

Pozdrawiam wszystkich na Forum!

P.s.

Przepraszam za błędy pisowni występujące w cytacie, ale zastosowałem pisownię oryginalną.

Posted

Kolega akurat tylko z tłokiem podnośnika robił a nie pompę. Za opadanie ramion  odpowiada przeciek pomiędzy  siłownikiem podnośnika a jego rozdzielaczem z nimi włącznie. Wycie to prawdopodobne zużyta pompa słyszalne pod obciążeniem lub jej napęd a  obudowa nie ma tu nic do rzeczy. Możliwe też że z jakiegoś powodu gdy podnośnik podnosi pompa bije max ciśnienie. Nie powinna nawet zajechana tak hałasować przy podnoszeniu samych ramion czy lekkiej maszyny.

Posted

Ale napisał także:

... Do tego gdy zagaszę ciągnik to podnośnik opada w szybkim tempie (wajcha jest cały czas przesunięta na sam koniec). ...

Co wyklucza pompę.

Przyczyną nie jest pompa (co wcale nie musi oznaczać że nie "dożywa swoich dni") lecz przyczyna objawów tkwi w obwodzie pomiędzy siłownikiem a rozdzielaczem lub w samym rozdzielaczu, co jest "statystycznie" bardziej prawdopodobne.

Posted

Dźwięki pochodzą z miejsca gdzie ucieka olej. Z tego co Kolega napisał nie da się jednoznacznie coś powiedzieć o pompie, a nie chcę naciągnąć na niepotrzebne wydatki. Z własnej praktyki mogę powiedzieć, że słaba pompa raczej nie rozwala rozdzielacza. To "nowy stary" ciągnik i może przy okazji warto ją wyjąć i sprawdzić, ale do tego najlepiej mieć urządzenia do diagnostyki. A tak naprawdę to pompa hydrauliczna jest po to aby podnośnik poprawnie działał, a nie po to aby dobrze wypadła podczas diagnostyki. Sprawdziłbym natomiast zawór. Pozdrawiam wszystkich na Forum!

Posted

Nikt nic jednoznacznie nie mówi o pompie. Coś jest nie tak na bank. Sam zawór (domyślam się  że chodzi ci o przelewowy) nie ma nic do rzeczy jeśli podnośnika czy hydrauliki zew. nie obciążasz nominalnie aż do jego otwarcia.  Przy podnośniku on w ogóle nie pracuje. Dopiero gdy przeciąży się tuza. Więc to nie jego wina. 

Pompa w ogóle nie ma prawa uszkodzić rozdzielacza. Nawet jeśli z jakiegoś powodu przekroczy dopuszczalne ciśnienie to i tak prędzej sama pompa się rozleci.

Jedno co mnie ciekawi to czy nie wali gdy podnosi tuz od razu maksymalnego ciśnienia. To by mogło świadczyć o jakimś uszkodzenie czy niedrożności w rozdzielaczu. 

Możesz sprawdzić czy przy korzystaniu z zewnętrznej hydrauliki też wydaje taki dźwięk.

W każdym razie za opadanie podnośnika odpowiedzialna nie jest i póki działa to bym się nią nie przejmował. Tym bardziej że to nie ona może hałasować a mechanizm jej napędu.

Posted

Widziałem wiele zaworów "ustawionych" przez "mechaników gigantów" i widziałem jakie spustoszenia w układzie hydraulicznym to wywołało. Nie jest to przyczyna opadania gdyż zawór jest z drugiej strony rozdzielacza. W tym przypadku nie wiadomo kto i co robił. Może być tak że jakiś uszczelniacz się rozleciał a jego kawałki blokują dopływ oleju z pompy i ten musi ujść przez zawór, ale to wróżenie z fusów jak się nie widzi ciągnika a osoba opisująca nie ma doświadczenia z tym ciągnikiem.

Zrób porządek z rozdzielaczem. Jak dobry mechanik z głową na karku to się zorientuje dlaczego doszło do jego awarii i usunie przyczynę. Jeżeli weźmiesz tego co miałeś nie wróżę sukcesów, co jest tylko przeczuciem oczywiście.

Posted

przypuszczam co jest, bo kożystam z podobnego ciągnika, i przy rozgrzanym oleju i obciążeniu właśnie słyczać przeciążąną pompę.

Panowie jaki problem założyć nową pompę ? pompy zużywają się , ile ona przepracowała godzin ? Ja jak pada coś typu pompa to w wolnym czasie rozbieram ją na śrubki i analizuje co i jak jest wypracowane. Zdarłem nie jedną pompę i pamiętam taki przypadek gdzie prócz twardego jak beton pierścienia uszczelniającego na wałku napędowym był popękany....

Pompa tracić ciśnienie może na wałku przy troche większym ciśnieniu....

Szkoda paliwa na ten temat montuj nową pompę bo jeśli rozdzielacz padnięty jest i go będziesz wymieniać to również pompe wymienisz, a jak ją teraz wymienisz to jak nie pomoże to nie zaszkodzi....

Posted
Jak masz ciągnik w takim stanie to cza robić. Nigdy nie zakładaj starych podkładek pod śruby, miedzianych. A jak jest tylko mokra skrzynia to niema co się tym przejmować bo ursus tak ma. Jak leje ciórkiem to cza szukać, leje spod śrub które popuszczają się od drgań. Jak pompa wymieniona to masz problem w rozdzielaczu i sprawa zatacza koło. Kupiłeś ciągnik z padniętą hydrauliką to wymień wszystko pompe rozdzielacz i tłok i cylinder....
Posted
obrotomierze w nich padają albo oszukują. Nie trzymaj go na obrotach minimalnych ile się da, bo to jest przyczyna problemów z ciśnieniem na wale w przyszłości. Na wolny h powinien pracować jak auto około 900 obr. Jak gorący to patrz na ciśnienie 0,5 atm. to min. na wolnych a 1 atm. min. podczas pracy.
Posted
Nie możliwe żeby gasł na 1300, na,500 będzie gadać. Walnięty zegar masz. Ciśnienie 1 to minimum, a jak zejdzie poniżej to dojdzie do złamania wału.Przerabiałem to i po założeniu nowego pozbyłem się ciągnika, blok był mocno podniesiony po zbieraniu do prosta.
  • 1 month later...
  • 1 month later...