bartek2s Posted October 10, 2011 Report Posted October 10, 2011 mam obecnie młynek z mieszalnikiem i zastanawiam się czy kupić gniotownik do zboża.mam krowy mleczne ok.20 szt. ten młynek który mam jest dobry bardzo ładnie działa ale słyszałem że dla krów mlecznych lepiej jest podawać zboże z gniotownika (płatki)niż ze zwykłego młynka gdyż zboże jest wolniej trawione i nie powoduje problemów z komórkami somatycznymi np. przy skarmianiu pszenżyta,żyta. co o tym myślicie? .czy warte jest to zawrotu głowy?[/size][/font] Quote
Kropacz Posted October 10, 2011 Report Posted October 10, 2011 Jak bym miał kupować nowy śrutownik to napewno bym kupił walcowy - czyli gniotownik. Ale mam śrutownik starego typu i nie narzekam. Nie jestem takim zwolennikiem nowości. Napewno plusem jest to że gniecione ziarno wcale się nie kurzy, pasza nie rzowiarstwaia się. Pasza sypka z tradycyjnego śrutownika poprostu nie jest równomierna jak zwierzęta jedzą to mieszając pyskiem sprawiają że cięższe elementy spadaja na dno a większe i lżejsze ida na wierzch. Co do trawienia to nie wiem, ale napewno gniecione ziarno konie jedzą chętnie i równo do końca wyjadaa ze żłobów. Znajomy ma i mówił że jak miał standardowo śrutowane to zawsze na dnie pył drobny zostawał i konie nie chiały już tego jeść. Quote
Kronel Posted October 10, 2011 Report Posted October 10, 2011 Sam też jestem ciekawy, tak wię jak już bartek2s kupisz nowy śrutownik. To czekam na twoej uwagi i opinie napewno będą obiektywne. Bo na targach widziałem juz takie gniotowniki, handlowiec zachawalł w niebogłosy, ale jakoś zaufania do takich opini to nie mam, wolał bym od uzytkownika usłyszeć. Quote
edek Posted October 15, 2011 Report Posted October 15, 2011 A ja nie mam gniotownika ale slyszałem dobrą opinię o gniotowiku, mianowicie gniecione ziarno jest lepsze dla prosiąt w okresie odsadzenia tzn. jak zjedzą takie ziarno to się szybciej najedzą... - czyli taki efekt sytości napełnienia przy spożyciu niewielkiej ilości. Quote
bartek2s Posted October 21, 2011 Author Report Posted October 21, 2011 no gniotownik kupiony zobaczymy jakie bd efekty Quote
Kowalik Posted October 22, 2011 Report Posted October 22, 2011 Jaki wkońcu kupiłeś - jaki producent. Nowy czy używany. Quote
bartek2s Posted October 22, 2011 Author Report Posted October 22, 2011 używany robiony na zamówienie. Quote
bartek2s Posted October 22, 2011 Author Report Posted October 22, 2011 sie pomyliło. nowy. nie uzywany Quote
Recommended Posts